02 / 05 / 2024

Aralık ayı kira artışı nasıl hesaplanır?

Aralık ayı kira artışı nasıl hesaplanır?

Kira sözleşmesi Aralık ayında sona erecek ev sahipleri kiranın yenilenmesi halinde kiracısına yüzde kaç zam yapacak? Aralık ayı kira artışı nasıl hesaplanır? İşte sorunuzun yanıtı..



Aralık ayı kira artışı nasıl hesaplanır?

Kira ilişkilerinde ev sahibinin kira bedeline ne kadar zam yapacağına ilişkin esaslar, Borçlar Kanunu kapsamında açıklanıyor.


Kanuna göre, kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamıyor.


Kira bedelinin belirlenmesi ise birtakım esaslara bağlanıyor. Örneğin kirada yapılacak yıllık artış ÜFE oranlarına bağlanıyor. Ev sahibi kiracısına dönemin ÜFE oranlarından yüksek oranda zam yapamıyor.


Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir.


Bilindiği üzere, TÜİK, ÜFE oranlarını bir sonraki ay başında açıklıyor. 


Aralık ayı kira artışı..

Aralık ayında kira sözleşmenizin dolduğunu farz edelim. Kira bedeline yapılacak zam, Ocak ayında TÜİK tarafından açıklanıyor.


Açıklanan ÜFE oranlarının, mevcut kira bedeli üzerinden hesaplanması halinde maksimum zamlı kira bedeli tespit edilebiliyor.



Hangi ÜFE kira artışında kullanılıyor?



Geri Dön