28 / 04 / 2024

Haziran ayı kira artışı nasıl hesaplanır?

Haziran ayı kira artışı nasıl hesaplanır?

Kira sözleşmesi yenilenen kiralamalarda kiracıya belli oranda zam uygulanıyor. Peki Haziranda sözleşmesi yenilenen kiracıya en fazla ne kadar zam yapılabilir? Haziran ayı kira artışı nasıl hesaplanır?



Haziran ayı kira artışı nasıl hesaplanır?

Kiracı ve ev sahibi ilişkilerini düzenleyen Borçlar Kanununda, kiracıya yapılacak yıllık zam oranlarına ilişkin açıklamalara da yer veriliyor.


Ev sahibi kiracısına, kanunda belirtilen oranların üstünde bir oranda zam yapamıyor. Kiracıya yapılacak zamlar, dönemin enflasyon oranlarına göre farklılık gösteriyor.


Borçlar Kanunu madde 344 gereğince, tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir.


Haziran ayı kira artışı..

Bilindiği üzere enflasyon oranları, bir sonraki ayın 3'ünde açıklanıyor. Ayın 3'ünün haftasonuna denk gelmesi halinde o günü takip eden Pazartesi günü veri bülteni yayımlanıyor.


Buna göre Haziran ayı kira artış oranı TÜİK tarafından Temmuz ayının başında açıklanıyor. 


Ev sahibi Haziranda yenilenen kira dönemi için Temmuz ayında açıklanan ÜFE oranlarından yüksek oranda zam yapamıyor.


TÜİK tarafından yapılan açıklamaya göre, kira artış oranlarında on iki aylık ortalamaların değil, bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranının baz alınması ön görülüyor.


Kira zammı ne kadar olmalı?



Geri Dön