03 / 05 / 2024

Temmuz ayı kira artışı nasıl hesaplanır?

Temmuz ayı kira artışı nasıl hesaplanır?

Kiracının en çok merak ettiği husus, kira bedeline ne kadar zam yapılacağı oluyor. Kiracı olarak sözleşmenizin Temmuz ayında dolduğunu ve kira sözleşmenizi yenilediğinizi farz edelim. Peki, Temmuz ayı kira artışı nasıl hesaplanır?



Temmuz ayı kira artışı nasıl hesaplanır?

Yeni kira döneminde kiracının en çok merak ettiği husus, kira bedeline ne kadar zam yapılacağı oluyor. Ev sahibi, Borçlar Kanununa göre kiracısına istediği oranda zam yapamıyor.


Yapılacak zam, kanun ile birlikte ÜFE oranlarına bağlanıyor. Süresi yenilenen kiralamalarda yapılacak artışta o dönemin enflasyon oranlarına bakılıyor.


Örneğin kira sözleşmenizin Temmuz ayında dolduğunu ve kira sözleşmenizi yenilediğinizi farz edelim. Bu durumda Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından Temmuz ayı dönemine ait ÜFE oranlarına bakılması gerekiyor.


TÜİK, bir döneme ait verileri, bir sonraki ayın 3'ünde açıklıyor. Bu tarihin haftasonuna gelmesi halinde, o günü takip eden ilk Pazartesi günü ÜFE oranları açıklanıyor.


Buna göre, Temmuz kira zam oranları, Ağustos ayının başında Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanacak. Peki, ÜFE nedir? Hangi ÜFE oranı zamma yansıtılacak?


ÜFE nedir?

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ ÜFE), belirli bir referans döneminde ülke ekonomisinde üretimi yapılan ve yurt içine satışa konu olan ürünlerin üretici fiyatlarını zaman içinde karşılaştırarak fiyat değişimlerini ölçen fiyat endeksidir.


Hangi ÜFE?

Kanunda kira zammının hangi ÜFE oranına göre yapılacağına ilişkin bir netlik bulunmamasına karşın, TÜİK tarafından resmi bir açıklama yapıldı.


TÜİK tarafından yapılan açıklamaya göre, kira artış oranlarında on iki aylık ortalamaların değil, bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranının baz alınması ön görülüyor.



Kira bedeli nasıl tespit edilir?



Geri Dön