20 / 11 / 2024

Kilis, kültür ve tarihiyle adından söz ettirecek!

Kilis, kültür ve tarihiyle adından söz ettirecek!

Kilis, kültür ve tarihiyle de adından söz ettirmeye hazırlanıyor. Yavuz Sultan Selim'in Mısır seferi sırasında Memluk Devlcti'ne karşı Halep'in kuzeyinde kazandığı Mercidabık Zaferi'nin 498'inei yıl dönümünün Kilis'in Yavuzlu beldesinde kutlanması bekleni




TÜRKİYE'deki 22 kampta 225 bine yakın Suriyeli misafir edilirken, bunlardan ikisi Kilis'te bulunuyor. Öncüpınar konteyner kentte 15, Elbeyli konteyner kentte de 25 bin olmak üzere yaklaşık 40 bin Suriyelinin barındığı Kilis'te 90 bin kadar Suriyeli de kiraladıkları evlerde yaşıyor. Suriyelilerle yeri geldiğinde aşını, yeri geldiğinde evini paylaşan Kilis halkı, misafirlerine "ensar" bilinciyle yaklaşıyor. Son zamanlarda sık sık Suriyelilerle gündeme gelen Kilis, tarihi ve kültürüyle de adından söz ettirmek istiyor.Yavuz Sultan Selim'in Mısır seferi sırasında Memluk Devlcti'ne karşı Halep'in kuzeyinde kazandığı Mercidabık Zaferi'nin 498'inei yıl dönümünün Kilis'in Yavuzlu beldesinde kutlanması bekleniyor. Vali Süleyman Tapsız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mercidabık Muharebesi'nin Yavuzlu beldesinde yapıldığını, beldenin de adını dönemin padişahı Yavuz Sultan Selim'dcn aldığını söyledi. Mercidabık Zafcri'nden sonra bölgede birçok cami, konak, kervansaray ve hamam inşa edildiğini belirten Tapsız, "1516 Panorama Müzesi'nin Kilis'te kurulmasını planlıyoruz. Bununla ilgili çalışmalarımızı Kültür ve Turizm Bakanlığı'na sunacağız" dedi. Kilis'in aynı zamanda "sahabeler kenti" olduğunu vurgulayan Tapsız, şehirde 4 sahabe mezarının bulunduğunu ifade etti. Beşinci sahabe mezarını da bir süre önce tespit ettiklerini dilegetireıı Tapsız, "Şeyh Kırbeç Türbesi bir vatandaşımızın evinin köşesindebulunuyor. Tarihi belgelerimizde de geçiyor. İnşallah en kısa zamanda restoreedeceğiz. Şu anda yeri belli. Vatandaşın evinin bir odası ziyarete açık. 


Ama pekbilinmiyor" diye konuştu. Şehir merkezindeki "meşeklik" mevkisinde çok sayıda mezar bulunduğuna dikkati çeken Tapsız, burayla ilgili de çalışma yaptıklarını kaydetti. Arşivlerdeki araştırmaları sürdürdüklerini vurgulayan Tapsız, "En ufak bir belge bulduğumuzda orayı tamamen kentsel dönüşüm kapsamına alabiliriz. Bölge inanç turizminin merkezi olabilecek yer" dedi. 

RESTORASYON ÇALIŞMALARI Kentteki en eski caminin 1330'lu yıllarda yapılan Ulu Cami olduğunu belirten Tapsız, camide başlatılan restorasyon çalışmalarını yıl sonuna kadar tamamlamayı planladıklarını söyledi. Tapsız, 1525'te yapılan Mevlevihane'nin restorasyon çalışmalarının ise temmuz ayında tamamlanacağını ifade etti. Yapımı 1610'lu yıllara dayanan Tekye Camisi'ni de restore ettirdiklerini vurgulayan Tapsız, şöyle devam etti: "Sokak Sağlıklaştırma projesi kapsamında Salih Efendi Sokak restore edildi. Çalık Camisi'nin restorasyonu yapıldı. Eskiden Halkevi olarak kullanılan yapıyı Çocuk Kütüphanesine dönüştürdük. Aynı yerde bulunan sabunhaneyi de restore edeceğiz. Birinci katı endüstri müzesi olacak, ikinci katı ise kültür merkezi olarak planlanıyor. 

1925'te yapılan Neşet Efendi Konağı şu anda Etnografya Müzesiolarak kullanılıyor. 1850'de inşa edilen Tarihi Çağlayan Konağı da geçen yıl restore edilerek Çok Amaçlı Toplum Merkezi (ÇATOM) olarak hizmete sunuldu. 

Kilis Valiliğide restorasyonun ardından asırlık binasına geri dönecek. Şu anda Kilis'te 376 tescilli kültür evi var. 

Başlattığımız restorasyon kapsamında bu kültür evlerini teker teker restore etmeye çalışıyoruz." Kemaliye İlkokulunu da restore edeceklerine işaret eden Tapsız, okulun önünde bulunan "öksüz minare" ile ilgili araştırmanın ise devam ettiğini kaydetti. 


RAVANDA KALESİ Ravanda Kalesi hakkında da bilgi veren Tapsız, Hititler döneminde yapılan kalenin Osmanlı döneminde de kullanıldığını ifade etti. Polateli ilçesine bağlı Belenözü köyündeki kalenin restorasyonunu İpekyolu Kalkınma Ajansı ile yaptıklarını belirten Tapsız, "Işıklandırması yapılan Ravanda Kalesi gezilebilecek hale geldi" diye konuştu. 


Dokuz Sütun


Geri Dön