06 / 05 / 2024

Kilis'te Hacı Derviş Camii restorasyonu yeniden başlıyor!

Kilis'te Hacı Derviş Camii restorasyonu yeniden başlıyor!

Kilis'te, Hacı Derviş Camii 67 yıl aradan sonra ibadete açılması için cami önündeki iş yerleri satın alınarak yarım kalan restorasyonuna yeniden başlanıyor. İstimlak edilen iş yerlerinin de camiye dahil edileceği öğrenildi...




Kilis'te, Hacı Derviş Camii 67 yıl aradan sonra ibadete açılması için cami önündeki iş yerleri satın alınarak yarım kalan restorasyonuna yeniden başlanıyor.


1339-1521 yılları arasında inşa edildiği ve aynı zamanda ibadethanenin yanında bir medrese olduğu bilinen cami, 1947'de dönemin hükümeti tarafından satılınca uzun yıllar amacının dışında hizmet verdi. Mehmet Vakıf Efendi, Muallim Rıfat Bilge gibi birçok ilim adamının yetişmesine vesile olan caminin yeniden ibadete açılması için başlatılan çalışmalar sürüyor.


Kilis'te Cumhuriyet Caddesi'nde bulunan ve Osmanlı döneminde değerli ilim adamlarının yetişmesine ev sahipliği yapan Hacı Derviş Camiinin, 1947 yılında dönemin hükümeti tarafından satılmasından sonra, bu ibadethane, yapılış gayesi dışında hizmet vermesi üzerine camiyi satın alan kişiler tarafından 1974 yılında minaresinin de yıkılması ile halk galeyana gelmiş, istenmeyen olaylar yaşandığı bildirildi.


Kilisli bir grup hayırsever tarafından kurulan Hacı Derviş Camii Yaptırma ve Yaşatma Derneği, caminin ibadethaneye açılması için dernek tarafından satın alınmasından sonra bağışlanan yerin tekrar cami olması için Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restorasyonuna başlanmıştı. Geçen yıl cami çevresindeki iş yerlerini istimlak edilerek cami içerisine alınmasına karar verilmişti. İstimlak çalışmalarının tamamlanmasından sonra caminin yarım kalan restorasyonu yeniden başlayacağı bildirildi. İstimlak edilen iş yerlerinin camiye dahil edileceği öğrenildi.


Doğu Rehberi


Geri Dön