29 / 04 / 2024

Kilyos’ta imar planı değiştirilen arazide 1.8 milyon Euro'luk ipotek!

Kilyos’ta imar planı değiştirilen arazide 1.8 milyon Euro'luk ipotek!

Çiller Ailesi'nin yönetimindeki şirketin otel imarına açılan Kilyos'taki 30 dönümlük arazisinin, kredi borçlarına karşılık Türkiye Halk Bankası'na ipotek ettirildiği öğrenildi. 



Çiller Ailesi'nin yönetimindeki şirketin otel imarına açılan Kilyos'taki arazisi üzerinde 1.8 milyon euro'luk ve 100 milyon TL'lik ipotek olduğu ortaya çıktı. 

Sözcü'den Özlem Güvemli'nin haberine göre; CHP Milletvekili Gökan Zeybek, "Bu plan değişikliği bankanın batık kredisini kurtarma girişimidir. Tansu Çiller'in referandumda ve seçimlerde neden AKP'nin konvoylarında boy gösterdiğinin fotoğrafıdır bu plan değişikliği" diye konuştu.

Eski başbakanlardan Tansu Çiller’in oğlu Berk Uçuran Çiller’in yönetiminde olduğu Marsan Marmara Holding A.Ş.’ye ait Sarıyer Kilyos’taki 30 bin metrekarelik arazinin imarı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 21 Mayıs 2020’de değiştirildi ve inşaat hakkı artırıldı. 

Konut alanı olarak belirlenmiş parsel, otel yapılacak şekilde düzenlendi ve 4 bin 586 metrekarelik inşaat alanı, 5 kat arttırılarak 24 bin metrekare yapıldı. SÖZCÜ’nün gündeme getirdiği tepki çeken imar değişikliği ile ilgili yeni bir gelişme yaşandı. 

1.8 MİLYON EURO’LUK VE 100 MİLYON LİRALIK İPOTEK

Tansu Çiller’in oğlu Mert’in eski yöneticisi, diğer oğlu Berk’in de hali hazırda yönetim kurulu üyesi olduğu şirketin, bakanlığa yaptığı başvuru dosyasında bulunan tapu kaydına göre 2005'te satın alınan arazi üzerine ipotek koyulmuş.

Şirketin Türkiye Halk Bankası A.Ş.’ye kredi borcuna karşılık yaptırdığı ipoteklerin tarihi 1 Aralık 2016 olarak belirtiliyor. Tapuda, şirketin 20 milyon euro’luk kredi borcuna karşılık 1.8 milyon euro’luk ipotek ile 100 milyon TL'lik borcunun tamamına karşılık da 100 milyon TL tutarında ipotek bulunuyor.

”HALK BANKASI’NIN BATIK KREDİSİ KURTARILACAK”

CHP İstanbul Milletvekili ve PM Üyesi Gökan Zeybek, ipotekli arazideki imar değişikliğinin kamu bankasının batık kredisini kurtarmak için gerçekleştirildiğini ileri sürdü.

Şirketin arazisini, değerinin çok üzerindeki krediye karşılık teminat olarak gösterip ipotek ettirdiğine dikkat çeken Zeybek, ”İmar değişikliği ile arazinin değeri arttırılıp daha sonra satılarak bankanın, şirketten alacakları nedeniyle uğradığı zarar kapatılacak. Kim salgın nedeniyle turizm sektörünün bitme noktasına geldiği bir ortamda yeni otel inşaatı yapar ki? Bu imar değişikliğinin altında daha çok şey çıkacak” şeklinde konuştu.

Zeybek, imar planı değişikliğinin siyasi bir kısmının da olduğunu vurgulayarak "Tansu Çiller’in referandumda ve seçimlerde neden AKP’nin  konvoylarında boy gösterdiğinin fotoğrafıdır bu plan değişikliği" ifadelerini kullandı.

3 KAT DEĞİL 6 KAT OLACAK

Zeybek, plan değişikliği ile ilgili önemli ayrıntılara ilişkin konuştu. Planda kat yüksekliğinin 3 kat olduğunu fakat arazinin eğimi sebebiyle deniz tarafından gözükecek şekilde çatı ile birlikte 6 katlı otel inşa edileceğini belirtti.

VERGİSİ DE ÖDENMEYECEK

Zeybek, İBB’de Ekrem İmamoğlu başkan olduğundan beri son bir yıldır imar artışı içeren hiçbir plan değişikliği yapılmazken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın İstanbul’daki imar sürecini yönettiğini dile getirdi. 

Geçen aralık ayında TBMM’den kişiye özel parsel bazında imar değişikliğini engellemek için yasa yapıldığını belirten Zeybek, "Yasaya göre parsel bazında değişiklik yapılırsa ortaya çıkan değer artışının tamamı vergilendirilecekti. Bu plan değişikliğine göre şirketin, ortaya çıkan 20 bin metrekarelik artışın vergisini ödemesi gerekiyor.  Ancak resen bakanlık plan değişikliği yaparsa değer artışı vergisi tahakkuk ettirilmiyor. Yani şirket değer artışı vergisi de ödemeyecek" şeklinde konuştu.

DEĞİŞİKLİK NEYİ KAPSIYOR?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından itirazlar için askıya çıkarılan plan değişikliği ile arazi 'düşük yoğunluklu konut' alanından çıkarılarak 'turizm tesis alanı'na çevrildi. Konut imarına sahip iken 22 bin 931 metrekarelik alanda 4 bin 586 metrekarelik inşaat yapılabilecek parsel, 24 bin metrekare otel inşaatı yapılabilecek şekilde düzenleme yapıldı. Otelin yüksekliği 3 kat ile sınırlandırılıp, bodrum katlar bunun dışında bırakıldı. Arazinin tamamı 3. derece doğal sit alanı sınırları içerisinde yer alıyor. Tapu kaydına göre de 309 numaralı parselin niteliği ise tarla olarak belirtiliyor. 

Kilyos'ta imar planı değiştirilen arsaya CHP'den dava!

Kilyos’taki imar değişikliği Meclis gündemine taşındı!

Kilyos'ta sit alanındaki arazinin imar planı değiştirildi!


Geri Dön