29 / 04 / 2024

Kimler emlak vergisi ödemiyor?

Kimler emlak vergisi ödemiyor?

Emlak Vergisi'nin ikinci taksiti için tanınan süre bir ay sonra bitecek. 2015 yılma ilişkin Emlak Vergisi'nin ilk taksidi Mart-Nisan-Mayıs aylarında ödenmişti. Verginin ikinci taksidi ise Kasım ayı içinde ödenmek zorunda.



Emlak Vergisi'nin ikinci taksiti için tanınan süre bir ay sonra bitecek. Gecikme faiziyle vergi ödemek istemeyenler elini çabuk tutsun. Emekli ve işsizler, tek konutu varsa vergi ödemiyor Müracaat belediyelere Kanuna göre; Emlak Vergisi arazi, arsa ve binalar için ödeniyor. Bu tür taşınmazı olan kişiler Emlak Vergisi ödemekle yükümlü. Emlak Vergisi ödeyecek kişilerin gayrimenkulün bulunduğu belediyelerin emlak servislerine müracaat edip bildirimde bulunmaları gerekiyor. 


2015 yılma ilişkin Emlak Vergisi'nin ilk taksidi Mart-Nisan-Mayıs aylarında ödenmişti. Verginin ikinci taksidi ise Kasım ayı içinde ödenmek zorunda. Yani bir aylık süre söz konusu. İlk taksidi aksatanlar da bir hafta içinde faiziyle birlikte verginin tamamını ödeyebilir. 


Her ay gecikme cezası Emlak Vergisi'ni zamanında ödemeyen mükellef geciken taksit için her ay gecikme cezası ödüyor. 

Bu oran şu anda her ay yüzde 1.40 olarak uygulanıyor. Arsa, arazi, mesken ve işyerine ait vergiler asgari rayiç değerleri üzerinden hesaplanıyor. Ödemeler belediyelerin gişelerinde yapılabildiği gibi internetten de (e-belediye sistemi üzerinden) kredi kartıyla yapılabilir. 


Emlak bildirim formları belediyelerden temin edilebiliyor. Bildirim için tapu fotokopisi, binalar için yapı kullanma izin fotokopisi ile kimlik ve adres bilgileri gerekiyor. Peşin ya da iki taksit Bildirimi yapılan gayrimenkullerle ilgili vergi ödemeleri peşin olduğu gibi iki ayrı taksit halinde yapılabiliyor. Genelde taksit seçeneği tercih ediliyor. Ayrıca isteyenler PTT aracılığı ile vergi borcunu ödeyebiliyor. 


GEÇEN YIL ADETA UÇMUŞTU 

Her yü yapılan zammın haricinde, arsa rayiç değerleri nedeniyle 4 yılda bir güncellenen Emlak Vergisi belediyeler için bir gelir kapısı. Vatandaş ise her yıl arttığı yetmiyormuş gibi dört yılda bir 10 kata varan artış olmasından dertli. Son değer artışı 2014'te olmuştu. 


Geçen yıl özellikle büyükşehir belediye sınırları içindeki gayrimenkullerin Emlak Vergisi'nde yaşanan şok artış birçok mülk sahibini mağdur etmişti. Vatandaşlar işsizken yatırılan Emlak Vergisi'ni de belediyelerden geri alabilecek. 


Kimler ödemiyor? 

Yasaya göre; hiçbir geliri olmayanlar ve geliri sadece sosyal güvenlik kurumlarından (SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'ndan) aldıkları emekli aylığından ibaret olanlarla bu kişilerin dul, yetimleri Emlak Vergisi ödemiyor. Bu imkandan faydalanmak için evin brüt alanının 200 metrekareyi aşmaması ve sadece 'bir' konutun olması gerekiyor. Arsası, iki veya üzeri konutu olanlar vergi ödüyor. Sıfır oranlı Emlak Vergisi için evde bizzat oturmak gerekmiyor. 


Yüzde 25'i 5 yıl muaf 

Emlak Vergisi Kanunu'nun 5'inci maddesine göre; yeni inşa edilen binalardan konut alanlarda, konutu alış tarihini izleyen beş yıl boyunca konutun Emlak Vergisi değerinin dörtte biri (yüzde 25'i), Emlak Vergisi'nden muaf tutuluyor. Beş yıllık süre iskanın alındığı ve müteahhit tarafından faturanın kesildiği tarihten itibaren başlıyor. Yani inşaat halinde alınan daire için vergi iskandan sonra ödeniyor. 


Zamanında bildirim yapmayana ceza 

Yeni ev alanların yıl bitmeden önce bağlı oldukları belediyelere tapularıyla müracaat ederek Emlak Vergisi bildiriminde bulunması gerekiyor. Süresinde bildirimde bulunmayanlar vergi cezası ve gecikme faizi ödüyor. Bildirimde kişisel bilgi ve gayrimenkulle ilgili özet bilgiler (ada, parsel, pafta gibi) yer alıyor. Belediye bu bilgilere dayanarak gayrimenkulün Emlak Vergisi hesaplanmasına esas olan değerini hesaplıyor. 


TEKRAR KONTROL EDİN 

Bina yeniyse Emlak Vergisi'nin bildirim evrakının üzerine yazılan değerin dörtte biri düşülerek hesaplanması gerekiyor. Fakat kaynak arayışı içinde olan bazı belediyelerin muafiyet uygulamasından ve yanlış hesaplama yapmasmdan dolayı fazla vergi aldığı belirtiliyor. 


Vatandaşın bu konuda dikkatli olması öneriliyor. 

Aylıktan başka geliri olmayan emekliler Emlak Vergisi ödemiyor ancak belediyelerin emekliden de vergi aldığına dikkat çekiliyor. 


Posta


Geri Dön