Kimliksiz bina kalmayacak!
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Bina Kimlik Sistemi (BKS) uygulaması başladı. Bina girişine monte edilen sertifika ile binanın A'dan Z'ye tüm bilgileri sistemde görülebilecek...
Kimi zaman müteahhitler kimi zaman da maliklerin bilinçsizliği ile verilen kararlar sonrasında binlerce cana kıyıldı. Hürriyet'ten Gülistan Alagöz'ün haberine göre; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu durumu engellemek amacıyla Bina Kimlik Sistemi (BKS) uygulamasını devreye aldı.
BKS sistemiyle yapımı tamamlanan her yapı için sertifika niteliğine sagip QR kodu ve elektronik etiket verilecek. Teknolojik bir levha şeklinde binaya montalanacak sertifika ile o binanın teknik bilgileri öğrenilebilecek.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürü Banu Aslan Can, pilot çalışmaları tamamlanan ve bu ay uygulanan proje hakkında konuştu...
KİMLİK KONTROLÜ
Bina içerisinde monte edilecek sertifika ile her bilgisinin kayıt altına alınabileceğinden bahseden Can, kimlik verilen yapının 5 yılda bir denetleneceğini açıkladı. Can, “Binaya kaçak kat yapılmış mı, kolonlara zarar verildi mi, bakılacak. Eğer çözümü mümkün bir müdahale söz konusu ise ‘sorunu gider’ diyeceğiz. Ama can güvenliğini tehdit eden bir durum varsa bina boşaltılacak. Sorumlulara sadece para cezası verilmeyecek, Savcılığa suç duyurusunda da bulunulacak” ifadelerini kullandı.
EV RİSKLİ Mİ BİLECEK
BKS ile ev alacak ya da kiralayacaklar evin ne kadar güvenli olduğunu ve yasal olmayan bir işlem olup olmadığını öğrenebilecek. Müteahhit firma ya da mülk sahibinin verdiği bilgiler bu yöntemle kontrol edilebilecek. Can, “Vatandaş binada kullanılan betondan, iskan tarihine, evlerin büyüklüklerinden yapılan denetim sonuçlarına kadar her bilgiye ulaşacak” diye konuştu.
HIZLI KURTARMA
Yaşanan deprem sonrasında arama kurtarma çalışmalarının başlatıldığı kat planı olmak üzere birçok detayın büyük önem taşıdığını anlatan Can, “Bina yıkılmış, ailesi enkazda olan vatandaş zaten travma halide. O halde bilgi vermeye çalışıyor. Şimdi binaya ait tüm bilgiler tek tıkla görülecek. Kimlik levhalarının üzerine beton yıkılsa da sistem zarar görmeyecek. Bina bilgilerine 50 metre mesafeden dahi ulaşılabilecek. Dileriz hiç bir yıkım olmaz, ama olması halinde bu sistem arama kurtarmaya can suyu olacak” açıklamasında bulundu.
100 BİN BİNA
İstanbul'un Kartal ilçesinde 2019 yılında çöken Yeşilyurt Apartmanı'nın ardından Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un verdiği talimatla başlatılan BKS sisteminde yıl sonuna kadar 100 bin binaya ulaşılacak. Geçtiğimiz günlerde açıklama yapan Bakan Kurum, şunları söylemişti: “Bina Kimlik Sistemine dahil olan binalarda yapı denetimi daha kolay gerçekleştirilecek. Binada izinsiz yapılmak istenen değişiklikler engellenecek ve bu sayede mimari kirliliğin önüne geçilmiş olacak.”
UYGULAMA BAŞLADI
İskânı aınmış olan binalara kimlik sertifikaları da takılıyor. Artık etaplar şeklinde ‘bina yaşı’ dikkate alınarak diğer yapılara geçilecek. BKS çalışmasında kişisel bilgilerinde konrunması sağlanacak. Bina sakinleri, ev alacak-kiralayacaklar ve kamu yetkilileri farklı detayları öğrenebilecek.