01 / 01 / 2025

Kimse Ora'ya 250 milyon euro vermez!

Kimse Ora'ya 250 milyon euro vermez!

İstanbul Ticaret Mahkemesi, Ziraat Bankası’nın 270 milyon Euro kredi verdiği İstanbul Bayrampaşa’daki Ora Alışveriş Merkezi ve Otel Kompleksi’nin iflas erteleme başvurusunu reddetti ve iflasına karar verdi...




 İstanbul Ticaret Mahkemesi, Ziraat Bankası’nın 270 milyon Euro kredi verdiği İstanbul Bayrampaşa’daki Ora Alışveriş Merkezi ve Otel Kompleksi’nin iflas erteleme başvurusunu reddetti ve iflasına karar verdi. Ziraat Bankası’nın Kredi Politikalarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Göğebakan, şirkete mahkeme kararından önce sundukları yeniden yapılandırma planının artık uygulanamaz hale geldiğini söyledi. Göğebakan, şirketin varlıklarına mahkeme tarafından atanan iki bilirkişi, iki de BDDK onaylı SPK lisanslı değerlendirme şirketinin 200 milyon Euro ile 270 milyon Euro arasında fiyat biçtiğini kaydetti. Göğebakan, “Biz ipotekli alacaklıyız. Varlıkların satılması durumunda ilk para bize gelecektir. Ancak bu süreç zaten 5-6 yıl sürer. Ora gerçekten de iki farklı otel konseptiyle alışveriş ve eğlence merkezi olarak ekonomik açıdan önemli bir tesis. Ancak bugün icradan 250 milyon Euro fiyatla satışa çıksa kimse almaz.” dedi.


Ora’nın Ziraat Bankası dışında yaklaşık 400 farklı kişi ve kuruma, 55-60 milyon Euro’luk borcu olduğunu vurgulayan Göğebakan, bankanın alacaklarının tamamlanmasının ardından diğer alacaklılara ödeme yapılacağını ifade etti. Ancak Ziraat Bankası, sürecin böyle devam etmesini istemiyor. Bankanın talebi, üst mahkemeden bir an önce kararın çıkması ve ondan sonraki yol haritasının belirlenmesi. Göğebakan, hedeflerinin tesisin işletilerek borçlarını öder hale gelmesi olduğunu belirtiyor. Ortakların iflas kararına itiraz edecekleri duyumunu paylaşan Cengiz Göğebakan, şöyle konuştu: “Bu durumda iflas kararı Yargıtay’da reddedilirse konu yeniden yerel mahkemeye gelecek. Yerel mahkemenin alacağı karara göre, Ora’nın durumu netlik kazanacak. Beklemedeyiz.” Ziraat Bankası’nın Ora’nın iflas erteleme başvurusuyla ilgili yaptığı incelemede, şirket ortaklarının 1 milyon liralık alacak için icraya başvuran bir alacaklıyı durdurmak için iflas ertelemeye başvurmak durumunda kaldıkları ortaya çıktı. Cengiz Göğebakan, o durumda kendilerine gelmeleri halinde banka olarak kurumu yaşatmak adına ellerinden geleni yapacaklarını kaydetti. Nitekim yeniden yapılandırmada belirli bir süre ödemesiz yeni bir plan hazırlanmıştı. Banka, şirketin piyasaya olan borçlarını temizleyip gelir getiren bir işletmeye dönüştürülmesini planlıyordu.


Ziraat Bankası, 3 ay önce takibe düşmüş kredi borcunu kapatmak için bir kampanya başlattı. Hakkaniyete dikkat ettikleri için kampanya kapsamının 2011 öncesinde takibe düşen kredilerle sınırlandırdıklarını ifade eden Genel Müdür Yardımcısı Göğebakan, “Bu kampanya yaklaşık 400 milyon liralık bir alacağı kapsıyor. Şu ana kadar 25 milyon lirası geldi. Yıl sonuna kadar sürecek kampanya kapsamında 90-100 milyon lira alacağın gelmesini bekliyoruz.” dedi. Banka, bu imkândan faydalanmak isteyene normal faizden işlem yaparak faizin yüzde 40’ına kadar siliyor. Kanuna göre 90 günden fazla aksayan ödemeler icra ve iflas hukukunun konusu haline geliyor. Bu sınır geçildikten sonra kendilerinin yapacak bir şeyi kalmadığına işaret eden üst yönetici, “Biz Ziraat olarak ödemesi 30 gün geçen kredileri yakın izlemeye alıyoruz. Genelde yakın izlemeye giren müşterilerimizin yüzde 5-7’si takibe düşüyor.” diye konuştu.


Milliyet



Geri Dön