29 / 04 / 2024

Kimse Yok Mu Yardımlaşma Derneği hastane yaptırıyor!

Kimse Yok Mu Yardımlaşma Derneği hastane yaptırıyor!

Kimse Yok Mu Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği, ocak ayında yaşanan deprem felaketinin ardından şimdi de sağlıksız yaşam koşulları nedeniyle koleranın vurduğu Haiti’de hastane yaptırıyor



Deprem nedeniyle Haiti’ye yardım elini uzatan Kimse Yok mu Derneği, artık ülkede kalıcı projelere yönelirken hastane inşaatı için temel atma töreni 10 Aralıkta yapılacak.
        
Temiz su sıkıntısı çekilen ülkede kolera nedeniyle 1200’ün üzerinde kişinin öldüğü ve 20 bin kişinin koleradan tedavi gördüğü bildiriliyor. Derneğin yapacağı hastane 40 yatak kapasiteli olacak.
        
Kimse Yok mu Derneği Haiti Sorumlusu Murat Tosun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, depremin ardından ülke nüfusunun büyük bir kesiminin hayatlarını çadır kentlerde sağlıksız koşullarda sürdürdüğünü belirtti.
        
Şehirde temiz suyu sıkıntısının olduğuna işaret eden Tosun, yeterli hastane de bulunmadığına ve depremden sonra yaşam koşulları ağırlaşan insanların tedavi olmadıklarına dikkat çekti.
        
Tosun, Haiti’nin başkenti Port-au-Prince’in Croix des Bouquets ilçesinde belediyenin kendilerine yaklaşık 30 bin metrekare yer tahsis ettiğini ifade ederek, "Gördüğünüz arazi üzerinde inşallah kısa bir dönemde hastane inşaatı projemiz var. Şu anda projemizin hazırlık aşamasındayız. Arsamızın düzenlemesini yapıyoruz. Bir hafta içinde temel kazımına başlayacağız. Ondan sonra da Aralık ayının 10’unda temel atma töreni gerçekleştireceğiz" dedi.
        
Bu senenin başında burada büyük bir deprem olduğunu hatırlatan Tosun, şöyle konuştu:
        
"Depremden sonra insanların çoğu evlerinden oldular, dışarıda kalıyorlar. Ciddi sağlık sıkıntısı var. Aynı zamanda yeni bir salgın, kolera salgını başladı. Buradaki insanlara hitap edecek yeterli sağlık şartları yok, sağlık kurumları yok. Biz de Türk halkı olarak. Türk halkının da desteğini arkamıza alarak insanlara ne faydalı olabilir düşüncesiyle hastane, sağlık ve eğitim işinin öncelikli olduğunu gördük. İlk etapta buraya bir hastane yaparak insanların rahat muayene olabilecekleri, sağlık sorunlarını giderebilecekleri bir yer düşüncesiyle bu hastane inşaatına başladık."
        
Yerel yönetim olarak Croix des Bouquets Belediyesinin arsa izinlerinde ve inşaat izninde yardımcı olduğunu dile getiren Tısun, "Birleşmiş Milletler de arsa düzenlemesinde, arsadaki hafriyatın atılmasında şu an bize yardımcı oluyor. Japonya askerlerinin yardımıyla arsayı düzenliyoruz. Kalan kısmında da ümit ediyorum halkımızın desteğini göreceğiz" dedi.
        
Geçtiğimiz günlerde Haiti’nin kuzey kesimlerde başlayan kolera salgını, komşu ülke Dominik Cumhuriyeti’ne de sıçramış, Haiti’deki hastanelerde 20 bin kişi koleradan tedavi altına alınmıştı.
        
Depremzedelerin sığındığı içme suyu ve elektriği olmayan çadır kentlerdeki sağlıksız yaşam koşulları hastalığın yayılmasını kolaşlaştırıyor, 10 bin kişinin hayatını kaybetmesinden endişe edildiği bildirildi.


Geri Dön