06 / 05 / 2024

Kipa Tesco, kendi enerji santralini kurdu!

Kipa Tesco, kendi enerji santralini kurdu!

Tesco Kipa, elektrik, ısıtma ve soğutma ihtiyacı için 2,3 megavat kapasiteli doğalgaz trijenerasyon tesisi kurdu



Merkezi İzmir'de bulunan perakende zinciri Tesco Kipa, genel merkezi ve Çiğli Alışveriş Merkezi'ndeki
elektrik, ısıtma ve soğutma ihtiyacı için 2,3 megavat kapasiteli doğalgaz trijenerasyon tesisi kurdu. Şirket Mühendislik Müdürü Cüneyt Güven, Türkiye'de bir mağazada ilk kez uygulanan sistemle enerjide yüzde 20 tasarruf, karbon emisyonunda yüzde 16'lık düşüş beklediklerini söyledi.

AA muhabirine açıklamalarda bulunan Güven, İngiltere merkezli Tesco'nun karbon emisyonunu 2020'ye kadar küresel çapta yüzde 50 azaltma hedefi çerçevesinde, Tesco Kipa'nın da alternatif enerji projelerine hız verdiğini dile getirdi.

Bu kapsamda geçmişte bazı mağazalarda geri dönüşüm, güneş enerjisi ve güneş ışığı aydınlatma tüpü teknolojilerinin kullanımı için projeler başlattıklarını kaydeden Güven, son olarak Türkiye'de kullanım alanı henüz yaygın olmayan trijenerasyon enerji üretim tesisi kurma çalışması başlattıklarını kaydetti.

Çiğli Alışveriş Merkezi arkasında oluşturulan 2,3 megavat kapasiteli tesiste doğal gaz yakılarak elektrik enerjisi elde edildiğini, dışarıya verilen ısıyla da ısıtma ve soğutma ihtiyaçlarının karşılandığını anlatan Güven, şu bilgileri verdi:

"Türkiye'de enerji üretimi ve ısıtmayı sağlayan kojenerasyon tesisleri yaygın. Soğutmanın da sisteme eklendiği trijenerasyonu ise bazı büyük oteller kullanıyor. Perakende mağazacılıkta ilk kez uygulanan bir sistem. Tesco'nun dünyanın değişik bölgelerindeki mağazalarında kullanılıyor ancak kurduğumuz bu sistem grup mağazaları içinde en büyüğü. Trijenerasyon sistemi sayesinde enerjide yüzde 20 tasarruf ve karbon emisyonunda yüzde 16'lık düşüş bekliyoruz. Sistemin fizibl olabilmesi için büyük bir kapasiteye sahip olması gerekiyor. Çiğli tesislerimiz kadar büyük olan merkezlerde de benzeri tesisleri kurmayı planlıyoruz. Ancak elektrik ve doğal gaz fiyatlarının arasındaki makası takip ediyoruz. Sistemin kurulumu bize 2,3 milyon avroya mal oldu. Sistemin üç yılda maliyetini geri döndüreceğini tahmin ediyoruz."

"KARLILIK ÖNEMLİ DEĞİL"
Tesco'nun alternatif enerji kaynakları projelerine destek verdiğini, Türkiye'nin bu konudaki avantajlarını hızla projeleştirerek uygulama alanı yaratmaya çabaladıklarını dile getiren Güven, grubun bu konuya sadece karlılık açısından bakmadığını, sistemlerin kendini amorti etme süresinin çok uzun olmasına rağmen kabul görebildiğini ifade etti.

Güven, önceki yıllarda Kuşadası ve Marmaris mağazalarındaki kasaların enerji ihtiyacını karşılamak için 30'ar kilovatlık güneş enerjisi panelleri kurduklarını, özel sektörde güneşten en fazla enerji elde eden kurum haline geldiklerini, bu sistemlerin maliyetini ancak 35 yılda karşılayacağını, panellerin ise bu süre dolmadan kullanım ömrünü tamamlayacağını dile getirdi.

Salihli mağazasında da aydınlatma için güneş ışığı aydınlatma tüpleri kullanmaya başladıklarını anlatan Güven, enerjide yüzde 30 tasarruf sağladıklarını dile getirdi.

Grubun verdiği destekle değişik alanlarda da arayış ve çalışmalara başladıklarını dile getiren Güven, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Enerji ve geri dönüşüm konusunda sektörümüzde bir çok teknolojiyi ilk kez kullanarak öncülük ediyoruz. Kipa Tesco olarak gerçekleştirdiğimiz projelerle karbon emisyonunu 3 yılda yüzde 30 düşürmeyi başardık. Tesco mağazaları içinde karbon emisyonunu azaltma konusunda ilk sıralardayız. Şu anda Türkiye'deki 34 mağazanın 14'ünde yenilenebilir enerji kullanılıyor. Kullandığımız elektriğin tamamını sadece hidroelektrik ve jeotermal enerjiden üretim yapan bir şirketten alıyoruz."

Güven, şu anda rüzgar enerjisi ve çöpten enerji üretimiyle ilgili projeler üzerinde çalıştıklarını kaydetti.  Çanakkale'de rüzgar ölçümlerinin devam ettiğini, yeterli gücün bulunması halinde 500 kilovat gücünde bir santral
kuracaklarını belirten Güven, mağaza atıklarından enerji üretimi konusunda da bir proje araştırması içine girdiklerini ifade etti.

Türkiye'de yenilenebilir enerji ve karbon emisyonunun düşürülmesi konularında halkın hızla bilinçlendiğini ifade eden Güven, özel sektör kuruluşlarının da istekli olmasına rağmen bu konuda devlet desteği bulunmaması ve karbon ticaretinin istenen seviyeye ulaşmamasının gelişim hızını engellediğini sözlerine ekledi.
AA

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Tesco Kipa, kendi elektriğini üretecek 
 
Merkezi İzmir'de bulunan perakende zinciri Tesco Kipa, genel merkezi ve Çiğli Alışveriş Merkezi'ndeki elektrik, ısıtma ve soğutma ihtiyacı için 2,3 megavat kapasiteli doğalgaz trijenerasyon tesisi kurdu.
 
Şirket Mühendislik Müdürü Cüneyt Güven, Türkiye'de bir mağazada ilk kez uygulanan sistemle enerjide yüzde 20 tasarruf, karbon emisyonunda yüzde 16'lık düşüş beklediklerini söyledi. Güven, İngiltere merkezli Tesco'nun karbon emisyonunu 2020'ye kadar küresel çapta yüzde 50 azaltma hedefi çerçevesinde, Tesco Kipa'nın da alternatif enerji projelerine hız verdiğini dile getirdi. Bu kapsamda geçmişte bazı mağazalarda geri dönüşüm, güneş enerjisi ve güneş ışığı aydınlatma tüpü teknolojilerinin kullanımı için projeler başlattıklarını kaydeden Güven, son olarak Türkiye'de kullanım alanı henüz yaygın olmayan trijenerasyon enerji üretim tesisi kurma çalışması başlattıklarını kaydetti. Çiğli Alışveriş Merkezi arkasında oluşturulan 2,3 megavat kapasiteli tesiste doğalgaz yakılarak elektrik enerjisi elde edildiğini, dışarıya verilen ısıyla da ısıtma ve soğutma ihtiyaçlarının karşılandığını anlatan Güven, şu bilgileri verdi: "Türkiye'de enerji üretimi ve ısıtmayı sağlayan kojenerasyon tesisleri yaygın. Soğutmanın da sisteme eklendiği trijenerasyonu ise bazı büyük oteller kullanıyor. Perakende mağazacılıkta ilk kez uygulanan bir sistem. Tesco, dünyanın değişik bölgelerindeki mağazalarında kullanılıyor ancak kurduğumuz bu sistem grup mağazaları içinde en büyüğü. Trijenerasyon sistemi sayesinde enerjide yüzde 20 tasarruf ve karbon emisyonunda yüzde 16'lık düşüş bekliyoruz." 2,3 milyon Euro'ya mal olan sistemin üç yılda maliyetini geri döndüreceği tahmin ediliyor.
Zaman


Geri Dön