28 / 04 / 2024

KİPTAŞ, İBB'den 75 milyon lira borç aldı!

KİPTAŞ, İBB'den 75 milyon lira borç aldı!

Geçen yıl 219 milyon lira kâr eden KİPTAŞ, iki arazi almak için İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden 75 milyon lira borç aldı.



İstanbul'un çarpık yapılaşmasına çözüm getirmek amacıyla 1995 yılında kuruluşunu tamamlayarak faaliyetlerine başlayan ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin iştiraki olan KİPTAŞ A.Ş. Genel Müdürlüğü, haziran ayında borçlanma talebinde bulundu. 


KİPTAŞ'ın talebi temmuz ayında İBB gündemine alındı. KİPTAŞ, sosyal konut yapmak için Pendik ve Başakşehir'de alacağı 2 arazi için 75 milyon lira borç istedi. Talebe ilişkin Plan ve Bütçe Komisyonu'nun hazırladığı rapor oylamaya sunuldu. 


Raporda, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve bağlı kuruluşlarının sermayesinin yarısından fazlasma sahip bulunduğu şirketlerin finansman ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla ihtiyaç duyulduğunda kullanılmak üzere azami borçlanma oranının yılı içinde toplam yüzde onunu geçmeyen yurtiçi bankalar, katılım bankaları, kredi kuruluşları ve diğer kişi ve kuruluşlardan iç borçlanma yapüabileceği kaydedildi. Borçlanma kararı CHP grubunun muhalefeti ile kabul edildi. 


Plan ve Bütçe Komisyonu'nun CHP'li Üyesi Tarık Balyalı, şirkettin kârlı bir kuruluş olduğuna dikkat çekerek "Geçen yıl kârı 219 milyon lira. Bu kadar kâr elde eden bir şirketin arsa almak için borç almasına gerek yok" dedi. KİPTAŞ'ın özel bir şirket olmadığım İBB adma halk için çalışan bir şirket olduğunu vurgulayan Balyalı "Borcun faizi bu halkın cebinden çıkacak. KİPTAŞ'ın arsa alımlarının iç kaynaklardan karşılanmasını beklerdik" değerlendirmesi yaptı. 



Özlem GÜVEMLİ/Sözcü


Geri Dön