22 / 12 / 2024

KİPTAŞ'ın Bahçeşehir'deki İMAR A.Ş'ye sattığı arsalarda son durum ne?

KİPTAŞ'ın Bahçeşehir'deki İMAR A.Ş'ye sattığı arsalarda son durum ne?

KİPTAŞ  İstanbul Bahçeşehir'de 78 bin 775 metrekarelik arazinin hisselerini 300 milyon TL'ye almıştı. Daha sonra araziyi İmar A.Ş.'ye 315 milyon TL'ye sattı. Peki, İMAR A.Ş'nin almış olduğu bu araziler ne oldu?



Yeniçağ Gazetesi köşe yazarı Murat Ağırel, bugünkü köşesinde KİPTAŞ'ın Bahçeşehir'deki arsasının satılmasını kaleme aldı.

İşte Murat Ağırel'in o yazısı...

"Mutluluğun Adresi" neresi biliyor musunuz?

İstanbul'un Başakşehir ilçesi Bahçeşehir semtinde…

Yer: İstanbul Başakşehir 1. Kısım 659 ada 1 parsel…

78 bin 775 metrekarelik bir arazi var. Bu arazinin yarı hissesi Nurol İnşaat Ticaret A.Ş. adına kayıtlı iken 7 Ocak 2016 tarihinde yarı hisseyi 49.5 milyon TL bedel ile Atmaca Gayrimenkul A.Ş. adlı firma alıyor.

Aynı arazinin diğer yarı hissesi de Mesa Mesken Sanayii A.Ş.'ye ait iken MFA İnşaat Sanayi Ltd. Şti. tarafından satın alınıyor.

Yani bir parselin iki hissesini Atmaca Gayrimenkul A.Ş. ve MFA İnşaat Sanayi Ltd. Şti. alıyor.

İlginçtir, Atmaca Gayrimenkul A.Ş. parselin yarısını 49.5 milyon TL'ye alırken araziyi aldıktan sadece 4 gün sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki olan KİPTAŞ A.Ş.'ye KDV dahil 130 milyon 500 bin TL'ye satıyor.
MFA İnşaat Ltd. Şti. de arazinin kalan diğer yarı hissesini aynı gün aynı fiyata KİPTAŞ'a 130 milyon 500 bin TL'ye satıyor. MFA İnşaat Ltd. Şti.'ne ek olarak MFA Gayrimenkul Ltd. Şti. adında bir firma daha var.

Bu firma da -ne tesadüf ki- diğer arazinin hemen yanında olan arsayı Nurol İnşaat Ticaret A.Ş.'den, diğer kalan hisselerini de üç ay içerisinde Mesa Mesken Sanayi A.Ş.'den alıyor. Bu aldığı arsaları yine KİPTAŞ'a KDV dahil 39 milyon TL bedelle satıyor. Yani KİPTAŞ yan yana olan arsaları toplamda 300 milyon TL bedel ödeyerek alıyor.

Aldığı arsaların birinin metrekaresine 2807 TL öderken hemen yanındaki diğer arazinin metrekaresini 1083 TL ödeyerek alıyor.

KİPTAŞ, Atmaca Gayrimenkul A.Ş.'ye 11 Ocak 2016 tarihinde 20 Ocak 2016'ya vadeli 68 milyon TL tutarında çek veriyor. Kalan bakiye eşit taksitlerde, 15 taksitte ödeniyor. Alınan 68 milyonluk çek ile o bölgede yapılan, Binres İnşaat A.Ş.'nin yaptığı projeden daire karşılığı geri alınarak, çek bedeli kadar daire satışı yapılıyor! Geri kalan ödeme vadeli çeklerle yapılıyor.

Çek vadeleri eşit tutarlara bölünmüş ancak gariptir seçim sonrası Mart ayı ve takibi aylara tutarlar daha yüksek rakamlara kesilmiş.

MFA Gayrimenkul Ltd. Şti.'nin 39 milyon TL ödemesi fatura tarihinden bir gün sonra nakit ödeniyor. MFA İnşaat Ltd. Şti.'nin 130milyon TL'lik ödemesi ise vadeli çeklerle yapılıyor.

Üstelik KİPTAŞ, bu arsanın satın alınması ve projelendirilmesi, ruhsatı, maketi vs. için KDV dahil 17.5 milyon TL de masraf yapıyor.

Peki, normalde bu tür durumlarda gayrimenkul değerleme şirketlerinden görüş alınır.

KİPTAŞ almış mı? Hayır! Neye istinaden arsa fiyatlarının rayiç bedellerini belirlemişler belli değil! Kafalarına göre.

KİPTAŞ, arazilere Bahçeşehir Vaditepe 4. Etap Konutları adı altında 850 adet brüt 100 metrekare daire,750 adet brüt 120 metrekare daire, 200 adet brüt 200 metrekare daire ve 50 adet brüt 350 metrekare daire yapılmasını planlıyor.

Fakat…

KİPTAŞ, durup dururken KDV dahil 300 milyon TL'ye aldığı arazileri projeye başlamadan İmar A.Ş.'ye 315 milyon TL bedel ile satıyor. Daha faturasını kesmeden, tapu devrini yapmadan İMAR A.Ş.'den hemen arsaların bedelini tahsil ediyor ve tahsil ettiği paranın 270 milyon TL'sini 19 Aralık 2018 tarihinde İBB'ye kâr dağıtımı adı altında aktarıyor. Bu arsa için KİPTAŞ tarafından 2.7 milyon TL emlak vergisi ödeniyor. KİPTAŞ yeni yönetimi bu arsayı İmar A.Ş.'ye devrederken 6.2 milyon TL tapu satan harcı ödeyerek devrediyor. İMAR A.Ş de 6.2 milyon TL tapu harcı ödüyor.

Bakın hatırlatıyorum bu ödenen paralar kamuya ait İBB'nin iştiraklerinden çıkıyor.

Peki, bunca işlem yapılırken KİPTAŞ'ın aldığı kararda kimlerin imzası var?

Nihat Macit, Adil Karaismailoğlu, İsmet Yıldırım, Cafer Sezgin, Osman Fındık, Mehmet Erbaş, Mehmet Hüsrev Şeref, Mustafa Akyüz, Mustafa Kemal Ardıç, Hasan Pezük, Musa Yazıcı, Yunus Emre Ayözen, Hülya Demirkol, Fatih Erol, Selami Saraç, Nurettin Benli, Murat Karkaş, Fahrettin Yılmaz, Fazıl Özkara…

Unutmadan belirtmeliyim ki KİPTAŞ yeni yönetimi seçimlerden sonra yönetimi devraldıklarında 1.1 milyar TL borç ile karşılaşıyorlar. Anlayacağınız, Ekrem İmamoğlu'nun üstüne basa basa söylediği gibi içi boşaltılmış bir belediye iştiraki kalıyor geriye…

Velhasıl işin sonuç kısmı şu;

Yan yana iki arsa var. Bir arsa 78 bin 775 metrekare diğer arsa ise 30 bin 516 metrekare. Büyük olan arazi hemen yanındaki diğer arazinin metrekare fiyatından alınmış olsaydı tam tamına 122 milyon TL daha az bedel ödenecek ve kamu zarara uğramayacaktı.

Yani toplamda 139 milyon TL kamu zararı oluşuyor! O günkü kur 2,94 TL yani Dolar kuruna çevirirsek 47.2 milyon Dolar. Bugünkü kurla kamu zararı 378 milyon TL yapıyor! Siz hiç 378 milyon TL'yi bir arada gördünüz mü?

Durun daha bitmedi…

KİPTAŞ ın Bahçeşehir deki İMAR A.Ş ye sattığı arsalarda son durum ne?

Peki, İMAR A.Ş'nin almış olduğu bu araziler ne oldu dersiniz?

AKP'li İBB Belediye Meclis üyelerinin teklifi ve oy çokluğu ile yeşil alan ilan edildi!

Yani seçimden önce türlü işlerin döndüğü, konut projelendirmesi yapılan arsalar seçim kaybedilince yeşil alana çevrildi.

Sormuyor musunuz bu firmalar kime ait?

İşte ip burada kopuyor.

Atmaca Gayrimenkul A.Ş.'nin ilk adı BİGOTTOMAN İnşaat. Şirket yöneticileri Lütfü Ağgül ve Mehmet Fatih Ağgül.

2014 yılında firma isim değiştiriyor ve araziyi alan Atmaca Gayrimenkul A.Ş. oluyor. Mehmet Fatih Ağgül ayrılıyor ve yönetim kurulu Lütfü Ağgül ve Adem Atmaca'dan oluşuyor. Mehmet Fatih Ağgül'ün eşinin amcası Fethullah Gülen. Yani Mehmet Fatih Ağgül isimli şahıs, terör örgütü FETÖ lideri Fethullah Gülen'in damadı ve halen yurt dışında kaçak. Adem Atmaca ise Türkiye'nin 3. büyük elektronik üreticisi Sunny ile Jumbo Ev Gereçleri AŞ. ve Atmaca Gayrimenkul A.Ş.'nin de bünyesinde bulunduğu Atmaca Grup'un Yönetim Kurulu Başkanı. Atmaca Gayrimenkul A.Ş. ve Başakşehir Belediyesi ile birlikte yürüttüğü hukuki davaları var: Bahçeşehir Projesi.

Girişim Ortaklığı'nın "vekili" olarak dava dosyasında İrfan Öge'nin ismi yer almış.

Cumhuriyet gazetesinin 2017 yılında yaptığı bir habere göre İrfan Öge de Fethullah Gülen'in Pensilvanya'daki çiftliğinin parasını ödeyen Katırcıoğlu Ailesi'nin avukatlarından.

Kaynak Holding soruşturması kapsamında Öge'nin mal varlığına Ocak 2017'de el konuldu. Öge, 2016 yılında 7 ay boyunca Başakşehir Belediyesi'nin de avukatlığını yaptı. Öge'nin FETÖ soruşturmaları kapsamında malvarlığına tedbir konulması nedeniyle belediye ile ilişiği kesildi, 2017 yılında hiç ücret ödenmedi. Atmaca grubunun da avukatlığını da o dönem yapan İrfan Öğe ile daha sonra Atmaca grubunun ilişiği kesilmiş.

Mehmet Fatih Ağgül ismi Atmaca ailesi ile MFA İnşaat Limited Şirketi'nde de geçiyor. Mehmet Fatih Ağgül 2014'te MFA Şirketi'ndeki hisselerini kardeşi Lütfü Ağgül'e devrediyor. Lütfü Ağgül de 29 Ağustos 2016'da yani hain darbe girişiminden sonra MFA'daki hisselerini Adem Atmaca'ya devrederek ortaklıktan ayrılıyor. Bu arsa alım satımı yapıldığı zaman Atmaca Gayrimenkul A.Ş. ve MFA Gayrimenkul Ltd. Şti., MFA İnşaat Ltd. Şti. şirketlerinin yöneticileri 2016 yılına kadar Lütfü Ağgül ve Adem Atmaca başta olmak üzere Mehmet Nuri Atmaca, Sinem Ete, Naşide Karadoğan olarak gözüküyor.

Atmaca ailesinin babası merhum Hayrettin Atmaca'nın hayat hikayesini anlattığı Kübra Demir tarafından yazılan "Hayalleri aşan Hayat" adlı kitaptan öğrendiğime göre Adem Atmaca, Nuri Atmaca, Sinem Ete ve Naşide Karadoğan kardeşler.

Aslında yazılacak daha çok şey var. Hayrettin Atmaca'nın hayatını okuduktan sonra çocuklarının neden böyle bir işe girdiğini bir türlü anlayamadım.

Cevaplanması gereken çok soru var.

-Nasıl olurda yan yana olan arsalardan birinin metrekaresi 1083 TL'ye alınırken diğer arsanın metrekaresi 2807 TL'ye alınır?
-Alınan arsalara konut yapılması planlanmışken hiçbir işlem yapmadan başka bir firmaya satılır ve sonrasında yönetim el değiştirince yeşil alan ilan edilir?
-Bu arsalar başka bir proje karşılığında mı el değiştirdi?
-Arsa karşılığında verilen çek başka bir projeden konut alımı için kullanılmış. Bu planlı bir hareket mi? Bahse konu alınan evlerin olduğu proje hasılat paylaşımlı bir proje midir?
-Bu alımlarla hasılat oluşmasa da projeyi kendi kaynakları ile yapması gereken Binres İnşaat A.Ş.'ye hangi amaçla destek sağlanmıştır?
-Arsa satışlarının Bahçeşehir Gölet Projesi ile bir bağı var mıdır?

Sanırımd hepsi bir soruşturma sonucunda ortaya çıkacak…

Ekrem İmamoğlu'ndan KİPTAŞ'ın 130 milyon TL'ye aldığı arsaya ilişkin açıklama!

KİPTAŞ'ın dönüşüm projesi İBB önünde protesto edildi!


Geri Dön