23 / 12 / 2024

Kira artışı hesaplama formülü!

Kira artışı hesaplama formülü!

Meskenlerde ÜFE oranları baz alınarak yapılırken, işyeri kiralamalarında ise sözleşme serbestisi esasına göre yapılıyor. Peki, kira artışı hesaplama formülü nedir? Kira artışı hesabı nasıl yapılır?



Kira artışı hesaplama formülü!

Borçlar Kanunu ve kanunda yapıldan değişiklikler gereğince, kira bedelinde yapılacak artış meskenlerde ÜFE oranları baz alınarak yapılırken, işyeri kiralamalarında ise sözleşme serbestisi esasına göre yapılıyor.


Kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamıyor. Meskenlerde, kira artışı hesaplamalarında ÜFE oranlarından bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı baz alınarak artış yapılıyor.


Ancak işyeri kiralamalarında ise yukarıda da belirttiğimiz gibi, sözleşme serbestisi uygulanıyor. Buna göre, taşınmaz mal sahibi sözleşmede yazan esaslar doğrultusunda kiracısına zam yapabiliyor.


Borçlar Kanunu:

E. Kira bedeli

I. Genel olarak

MADDE 343- Kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamaz.


II. Belirlenmesi

MADDE 344 - Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir.


6353 sayılı kanun:

“GEÇİCİ MADDE 2 – Kiracının Türk Ticaret Kanununda tacir olarak sayılan kişiler ile özel hukuk ve kamu hukuku tüzel kişileri olduğu işyeri kiralarında, 11/1/2011 tarihli ve 6098 sayılı Türk Borçlar Kanununun 323, 325, 331, 340, 342, 343, 344, 346 ve 354 üncü maddeleri 1/7/2012 tarihinden itibaren 8 yıl süreyle uygulanmaz. Bu halde, kira sözleşmelerinde bu maddelerde belirtilmiş olan konulara ilişkin olarak sözleşme serbestisi gereği kira sözleşmesi hükümleri tatbik olunur. Kira sözleşmelerinde hüküm olmayan hallerde mülga Borçlar Kanunu hükümleri uygulanır.”



Kira artışı kanunu!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön