27 / 04 / 2024

TEFE TÜFE kira oranı hesaplama formülü!

TEFE TÜFE kira oranı hesaplama formülü!

Kiracısı olan mal sahipleri, kira sözleşmelerinde kira bedeline ancak Borçlar Kanununda belirtilen hesaplama formülüne göre zam yapabiliyor. İşte TEFE TÜFE kira oranı hesaplama formülü..



TEFE TÜFE kira oranı hesaplama formülü!

Kiracısı olan mal sahipleri, kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapamıyor.


Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir.


Ancak, bu kural yalnız mesken kiralamalarında uygulanıyor. Borçlar Kanunu kapsamında yapılan düzenlemelere göre, işyerinde sözleşme serbestisi uygulanıyor. İşyeri sahipleri istediği oranda kiracısına zam yapabiliyor. Peki, kiracılara zam nasıl yapılır?


TEFE TÜFE kira oranı hesaplama formülü..

Borçlar Kanunu kapsamında kiracılara yapılacak zammın ÜFE oranlarına bağlı olarak yapılması açıklanıyor. Ancak, ÜFE oranlarından hangisinin kullanılması gerektiği açık bir şekilde belirtilmiyor.


Buna karşın Tüketici İstatistik Kurumu'nun yaptığı açıklamaya göre, kira artış hesabında bir önceki senenin aynı ayına göre değişim oranının kullanılması gerektiğini belirtti.


Örnek hesaplama:

Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre %0,33 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %0,33 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %3,28 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %9,59 artış gösterdi.


Kira bedeli: 1.000 TL

Kira zam oranı: yüzde 3,28

Zam bedeli: 32,8 TL

Zamlı kira bedeli: 1032,8 TL



Kira artış oranları Ocak 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön