Yüzde 25'lik kira artışı sınırı Anayasa'ya aykırı mı? Ev sahipleri dikkat!
Sözcü Gazetesi köşe yazarı Nedim Türkmen, bugünkü köşesinde kira artışlarına getirilen sınırı kaleme aldı ve Anayasa'ya aykırı olup olmadığını değerlendirdi... Nedim Türkmen, konuyla ilgili yazısına, "Önce evlerin satış fiyatları yükseldi, sonra da kiraları
Sözcü Gazetesi köşe yazarı Nedim Türkmen, bugünkü köşesinde kira artışlarına getirilen sınırı kaleme aldı. Nedim Türkmen, konuyla ilgili yazısına, "Önce evlerin satış fiyatları yükseldi, sonra da kiraları. Enflasyon nedeni ile artan maliyetler satışa çıkartılan evlerin fiyatlarının yükselmesine neden oldu" ifadelerini kullanarak başladı.
İstanbul'da 1+1 evlerin fiyatının 5 mlyon TL'den başladığını dile getiren Türkmen, "5 milyon liraya konut satın alan kişi bu konutu 3 bin liraya değil 15 bin liraya kiraya vermek istiyor" dedi ve Türkiye'de 44 milyon konut nitelikli taşınmaz olduğunun altını çizerek kiracılık oranının yüzde 44 olduğunu aktardı.
Yüksek kiralar sebebiyle iktifarın duruma müdahale ettiğinin altını çizen Türkmen, kira artış sınırına ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu. İşte Nedim Türkmen'in o yazısı...
11 Haziran tarihinde kira artış sınırlamasının yürürlüğe alındığını belirten Türkmen, düzenleme ile konut kiracılarının enflasyondan etkilendiğinin ancak iş yeri kiracılarının etkilenmediğinin belirtildiğini aktardı.
Türkmen, "Enflasyon ve ekonomik kriz nedeniyle kira artış oranlarında 2000 yılı için %25, 2001 yılı için %10 sınırı getirilmişti. Yasal düzenleme Anayasa Mahkemesi'ne taşındı" dedi ve 2000 yılı için yapılan düzenlemenin Anayasa'ya aykırı bulunmadığını ancak 2001 yılı için getirilen sınırlamanın Anayasa'ya aykırı bulunduğunu ve iptal edildiğini vurguladı.
"Alelacele yapılan bu yasal düzenleme, Anayasa'da koruma altına alınmış olan “mülkiyet hakkının” ölçüsüz bir
şekilde ihlali nedeniyle açıkça Anayasa'ya aykırıdır" diyen Türkmen, "Anayasa Mahkemesi'nin %10'luk sınırlamayı iptal ettiği 2001'de enflasyon toptan eşya fiyatlarında yüzde 88.6, tüketici fiyatlarında yüzde 68.5 idi. 2022 yılı Mayıs ayı itibarıyla yıllık enflasyon, tüketici fiyatlarında yüzde 73.50, yurt içi üretici fiyatlarında ise yüzde 132.16'dır" açıklamasında bulundu.
Bu kadar yüksek enflasyon varken, 2022 için kira yükseliş oranının yüzde 25 gibi düşük bir oran belirlendiğini ifade eden Türkmen, "Ülkemizde ev sahiplerinin tamamının 50-100 evi yok. Bir evden elde ettikleri kira ile yaşamlarını sürdürmeye çalışan binlerce ev sahibi var" dedi. Türkmen, yüksek enflasyonun yükünün ev sahiplerine yıkıldığını da aktardı.
TOKİ Ankara projeleri için tarih belli oldu! O ilçelere 1.048 ucuz konut geliyor!