Kira

Konut kiralarına artış sınırı resmen devrede! Kira zammı yüzde 25'i aşmayacak!

11 Haziran 2022 ile 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında yenilenen kira sözleşmelerinde zam oranı yüzde 25'i aşamayacak. İşte düzenlemenin tüm detayları... Yayımlanan karara göre, 11 Haziran 2022 ile 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında yenilenecek konut kira sözleşmelerindeki yükseliş, bir önceki kiranın yüzde 25’ini aşamayacak

Milyonlarca kiracının beklediği, Konut Kira artışlarını yüzde 25 ile sınırlayan yasa, dün Resmi Gazete’de yayımlandı ve yürürlüğe alındı. Yayımlanan karara göre, 11 Haziran 2022 ile 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında yenilenecek konut kira sözleşmelerindeki yükseliş, bir önceki kiranın yüzde 25’ini aşamayacak. 1 sene süreyle TÜFE 12 ay ortalaması yerine sabit oran uygulamaya alındı. 

Konuya ilişkin Resmi Gazete’de yayımlanan değişiklikte şu ifadelere yer verildi:

"Konut kiraları bakımından bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih ilâ 1/7/2023 (bu tarih dâhil) tarihleri arasında yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmalar, bir önceki kira yılına ait kira bedelinin yüzde yirmi beşini geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bir önceki kira yılının tüketici fiyat endeksindeki on iki aylık ortalamalara göre değişim oranının yüzde yirmi beşin altında kalması halinde değişim oranı geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır. Bu oranları geçecek şekilde yapılan sözleşmeler, fazla miktar yönünden geçersizdir. Bu fıkra hükmü, 344’üncü maddenin ikinci fıkrası uyarınca hâkim tarafından verilecek kararlar bakımından da uygulanır."

Peki kira düzenlemesi nasıl uygulanacak? Kira artış sınırı iş yerleri için geçerli mi? İşte ayrıntılar...

YENİ KİRALAR VE İŞ YERLERİ KAPSAMA DAHİL DEĞİL

Kira artışına sınırlama getiren düzenleme yalnızca mevcut konut kiracıları için geçerli tutuldu. Yeni kiraya verilecek konut ve iş yerleri için kira sınırlaması uygulanmayacak. 

5 seneyi tamamlayan kiracılar için tespit davalarının açılmasında herhangi bir engel bulunmuyor. Kira tutarının düşük kaldığını düşünen konut sahipleri tespit davası açabilir. Bu durumda bölge rayicine bakılıyor ve kiracıya indirim yapılarak yeni kira bedeli hesaplanıyor. Dava sonucunda konut ahibinin beklediği rakam aynen geçerli sayılmaz. Gayrimenkul hukuku uzmanları, bu davaların 2-2.5 sene devam etmesi sebebiyle anlaşma yolunun seçilmesine ilişkin öneride bulunuyor. 

Hürriyet'ten Gülistan Alagöz'ün haberine göre; kira tartışmalarında bir diğer konu da tahliyeler oluyor. Konut sahipleri mevcut düzenleme sebebiyle kiracıyı tahliye edebilme hakkına sahip değil. Konut ahipleri kendisinin ya da bakmakla yükümlü olduğu kişinin ihtiyacı halinde tahliye talep edebiliyor. Bu durumda da konutun 3'üncü kişilere 3 sene süreyle kiraya verilmesi mümkün olmuyor. Konutu daha yüksek bedelle kiraya vermek için ihtiyacım var yalanını söyleyen ev sahipleri tazminat ödemek zorunda kalıyor. Yalnızca 10 sene uzama süresi dolan kira için herhangi bir neden belirtmeden tahliye talep edilebilir. 

Altınbaş Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğr. Üyesi Doç. Dr. Umut Yeniocak, konut sahiplerinin sınırlama için dava açma hakkı olmadığına dikkat çekti. Yeniocak, "Her ne kadar ev sahipleri bakımından adil olmayan sonuçlara sebep olacak bir değişiklik olsa da, kira artışına yüzde 25’lik artış sınırı getiren bu kanunun Anayasa’ya aykırılığı iddia edilip Anayasa Mahkemesi’ne başvurulması ve mahkemenin de kanunun iptaline karar vermesi ihtimali dışında, ev sahiplerinin bu kanun değişikliği ya da sonuçlarıyla ilgili yararlanabilecekleri bir dava hakları bulunmamaktadır" diye konuştu.

Benzin, motorin ve LPG fiyatları düşecek mi? İndirim var mı? Opet, PO, Total, Shell ve BP 12 Haziran 2022 fiyat listesi

Mutfak tüpüne dev zam! Büyük tüp bir rekor daha kırdı! Aygaz, İpragaz, Milangaz 12 Haziran 2022 fiyat listesi!

Altın fiyatlarında sıcak gelişme! Gram altın, çeyrek altın ve tam altın kaç TL? 12 Haziran 2022 güncel altın fiyatları!