03 / 05 / 2024

Kira bedelinin az olması halinde kira gelir vergisi!

Kira bedelinin az olması halinde kira gelir vergisi!

2014 yılında kira bedelinin az olması halinde kira gelir vergisi nasıl ödeniyor? Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayımlanan Gelir Vergisi Rehberinde yer alan esaslar bu haberde...




Kira bedelinin az olması halinde kira gelir vergisi!

Gayrimenkullerin kiraya verilmesi karşılığında elde edilen kira gelirleri “gayrimenkul sermaye iradı” olarak ifade ediliyor ve belli koşullarda gelir vergisine tabi tutuluyor.


1 Ocak 2013 ile 31 Aralık 2013 tarihinde elde edilen kira gelirlerinin belirlenen istisna bedeli olan 3.200 TL'den yüksek olması halinde vergi ödemesinin yapılması gerekiyor. Kiraya verilen gayrimenkulün kira bedelinin hiç olmaması veya düşük olması halinde, “emsal kira bedeli” esas alınıyor. 


Kira bedelinin az olması halinde kira gelir vergisi hususu ile ilgili açıklamalar, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayımlanan Gelir Vergisi Rehberinde şu şekilde açıklanıyor:


Buna göre;

- Gayrimenkulün bedelsiz olarak başkalarının kullanımına bırakılması,

- Kiraya verilen gayrimenkulün kira bedelinin emsal kira bedelinden düşük olması hallerinde emsal kira bedeli esası uygulanıyor.


Kiraya verilen bina ve arazilerde emsal kira bedeli, varsa yetkili özel makamlarca veya mahkemelerce saptanmış kira bedelidir. O bina ya da arazi için kira takdiri veya tespiti yapılmamışsa emsal kira bedeli, emlak vergisi değerinin % 5’idir. 


Bina veya arazi dışında kalan mal ve haklarda emsal kira bedeli, bunların maliyet bedelinin %10’udur. Bu bedel bilinmiyorsa, Vergi Usul Kanununun servetlerin değerlemesi hakkındaki hükümlerine göre belli edilen değerlerinin % 10’udur.


Örnek..

Senem ÖZCAN, 2012 yılında emlak vergisi değeri 240.000 TL olan bir apartman dairesini bedelsiz olarak arkadaşının kullanımına bırakmıştır.


Bu durumda, mükellefin kira geliri elde etmediği halde, emsal kira bedeli hesaplaması ve bulunacak tutar kadar elde etmiş sayılması gerekmektedir.


Emsal kira bedeli: 240.000 x % 5 = 12.000 TL olacaktır. Bu tutar beyan edilmesi gereken gelir olarak dikkate alınacaktır.


Kira gelir vergisi beyannamesi son günü ne zaman?



Geri Dön