23 / 07 / 2024

kira bedellerinin az olması durumunda kira gelir vergisi

kira bedellerinin az olması durumunda kira gelir vergisi

2014 yılında kira bedelinin az olması halinde kira gelir vergisi nasıl ödeniyor? Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayımlanan Gelir Vergisi Rehberinde yer alan esaslar bu haberde...

Kadıköy'de kiralar 49 bin TL'ye ulaştı! Ev kiralarında fahiş artışlar sürecek mi? 

Kira artışlarına getirilen yüzde 25 zam sınırı 1 Temmz'da kaldırılırken; yeni dönemde, kira bedellerinin ne olacağı merak konusu oldu. EVA Gayrimenkul Değerleme Koordinatörü Serkan Bal, konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. İşte ayrıntılar...

Ev sahibi ile iki yıllık kira sözleşmesi yapan kiracı vicdanına yenik düştü! Yüzde 25 kira artışı az!

Geçen sene tuttuğu evin sözleşmesini iki yıllığına ve 'birinci yılın sonunda yüzde 25 zam' maddesi koyan kiracı vicdanına yenik düştü. Siz olsanız yüzde kaç zam yapardınız?

ATEM Başkanı Akçam: YÖK kararı kira bedellerini etkileyecek! Öğrenciler için kiralar yüksek tutuluyordu...

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) devlet üniversitelerindeki ikinci öğretim programlarının kaldırıldığını duyurdu. Bu karar ile şehirlerdeki öğrenci sayısının azalması ise kira bedellerinin düşmesi bekleniyor. 

Ev sahibi bir evi 17 kişiye kiraladı, kişi başına para aldı!

Kira bedellerinin fahiş rakamlara ulaşması sonrası, bazı evler kiracısız kaldı. Ev sahipleri ise boş duran evlerini biran önce kiraya verebilmek için farklı yöntemlere başvurmaya başladı. Bunlardan biri de, Konya'da yaşandı. Bir ev sahibi evini tam 17 kişiye kiraya verdi. İşte ayrıntılar..

Kira bedellerinin serbest piyasaya dönmesiyle konut sahibi olma eğilimi artacak!

Zeray Yönetim Kurulu Üyesi Şüheda Turoğlu son günlerin en çok konuşulan konuları arasında yer alan kiralar ile ilgili olarak yaptığı açıklamada kira bedellerinin serbest piyasaya dönmesiyle konut sahibi olma eğiliminin artacağını söyledi.

Kiralardaki enflasyon zammı dar gelirli ailelerin belini bükecek!

Kiralardaki yüzde 25 zam sınırı sona erirken kiracılara 12 aylık enflasyon oranında zam yapılabilecek. TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranlarını az bulan ev sahipleri ise ENAG’ın oranını kiracılara dayatırken, yüksek kira bedellerinin de dar gelirlilerin belini bükeceği belirtiliyor. 

Kira sözleşmesinde ev sahiplerine yeni tavsiye! Temerrüt halinde yasal faiz oranının yüzde 100 fazlası uygulansın

Ev sahipleri ve kiracılar arasında yapılan kira sözleşmelerinde, ev sahiplerinin ileride yaşanabilecek dava süreçlerini en az zararla atlatılabilmesi için bir tavsiye geldi. 

Ev sahipliği oranı düşüyor, kiralık konutta alarm zilleri çalıyor! 

Açıklanan rakamlara göre son dönemlerde konut sahipliği oranı yüzde 61’den yüzde 55’lere kadar inerken, kiralık ihtiyacı ise yüzde 27’ye çıktı. Kiralık konuta olan ihtiyacın artması, kira bedellerinin artışlarında da en önemli etken olarak ‘alarm zilleri’ çaldırıyor...

Ekonomist Atilla Yeşilada'dan uyarı: Kira bedelleri artacak!

Ünlü ekonomist Atilla Yeşilada, konut piyasasındaki durgunluk ve vergilendirme konusundaki iddialar hakkında değerlendirmeler yaparak kira bedellerinin artacağını söyledi. İşte Ekonomist Atilla Yeşilada'nın o açıklamaları...

'Kalıcı konutların yapımı en az 1 yıl sürer' diyen Saadet Partili Necmettin Çalışkan'dan kira yardımı tepkisi!

Kahramanmaraş merkezli olarak 6 Şubat depremlerinde evleri yıkılan ya da hasar gören kiracılara ödenen aylık 5 bin liralık kira desteğinin bu ay itibarıyla sonlandırılacağının kısa mesaj yoluyla duyurulması tepkilere neden oldu.

Kiracılar dikkatli olun! Elden kira ödemek riskli mi?

Elden kira veren kiracılar ile ilgili olarak çok az bilinen fakat gerçekleşmesi halinde de bedeli ağır olan bazı ayrıntılar olduğu belirtildi. Bir kiracı elden kira ödemesi yaparsa ise nasıl bir durum ile karşı karşıya kalabilir? Bu durum neden bu kadar riskli?

Datça'da sanayi sitesi kiralarına yapılan yüzde 500 zam protesto edildi!

Muğla Datça'da kira bedellerinin yüksek olduğunu öne süren sanayi esnafı belediye tarafından ihaleye çıkartılan iş yerlerine yüzde 500 zam yapılmasına tepki gösterdi. Kiracılar yapılan zammı protesto etmek için belediye önünde toplandı.

Boğaz manzaralı evde 7 bin TL kira ödeyen kiracısına, ev sahibinden isyan! Evime çöktü!

Kiracı ev sahibi arasında büyük gerginliğe sebep olan kira bedellerine bir yenisi eklendi. Bir ev sahibi, Boğaz manzaralı evinde oturan kiracısının  7 bin TL kira ödediğini söyledi. Ev sahibi 'evime çöktü' diyerek isyan etti...

kira bedellerinin az olması durumunda kira gelir vergisi Haberi

kira bedellerinin az olması durumunda kira gelir vergisi


Kira bedelinin az olması halinde kira gelir vergisi!

Gayrimenkullerin kiraya verilmesi karşılığında elde edilen kira gelirleri “gayrimenkul sermaye iradı” olarak ifade ediliyor ve belli koşullarda gelir vergisine tabi tutuluyor.


1 Ocak 2013 ile 31 Aralık 2013 tarihinde elde edilen kira gelirlerinin belirlenen istisna bedeli olan 3.200 TL'den yüksek olması halinde vergi ödemesinin yapılması gerekiyor. Kiraya verilen gayrimenkulün kira bedelinin hiç olmaması veya düşük olması halinde, “emsal kira bedeli” esas alınıyor. 


Kira bedelinin az olması halinde kira gelir vergisi hususu ile ilgili açıklamalar, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayımlanan Gelir Vergisi Rehberinde şu şekilde açıklanıyor:


Buna göre;

- Gayrimenkulün bedelsiz olarak başkalarının kullanımına bırakılması,

- Kiraya verilen gayrimenkulün kira bedelinin emsal kira bedelinden düşük olması hallerinde emsal kira bedeli esası uygulanıyor.


Kiraya verilen bina ve arazilerde emsal kira...