29 / 08 / 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı son noktayı koydu: Altınla kira ödenir mi? 

Hazine ve Maliye Bakanlığı son noktayı koydu: Altınla kira ödenir mi? 

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kira bedellerinin altın cinsinden ödenmesine yönelik haberler ile ilgili açıklama yaptı. Peki altınla kira ödenir mi? İşte Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın konu ile ilgili o açıklaması…



Hazine ve Maliye Bakanlığı,  kira bedellerinin altın cinsinden ödenmesine yönelik haberler ile ilgili bir açıklama yaptı. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yaptığı açıklamada, sosyal medyada yer alan haberlerde belirtilen kira bedellerinin altın cinsinden ödenmesinin mevzuata aykırılık oluşturduğu bildirildi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın konu ile ilgili açıklaması şu şekilde:

"Bazı basın ve yayın organlarında, kira bedellerinin altın cinsinden ödenmesine yönelik bazı haberlerin yapıldığı görülmektedir. Bu çerçevede Bakanlığımız tarafından aşağıdaki açıklamayı yapma zarureti doğmuştur.

Bilindiği üzere Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 sayılı Karar’ın 4. maddesinde 2018’de yapılan değişiklikle Türkiye'de yerleşik kişilerin, Bakanlık tarafından belirlenmiş olan haller dışında, kendi aralarındaki menkul ve gayrimenkul alım satım, taşıt ve finansal kiralama dahil her türlü menkul ve gayrimenkul kiralama, leasing ile iş, hizmet ve eser sözleşmelerinde sözleşme bedeli ve bu sözleşmelerden kaynaklanmış olan diğer ödeme yükümlülükleri döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştıramayacağı hüküm altına alınmıştır.

Hazine ve Maliye Bakanlığı son noktayı koydu: Altınla kira ödenir mi? 

Bahsi geçen söz konusu bu Karar’a ilişkin 2008-32/34 sayılı Tebliğ ile de döviz cinsinden ve dövize endeksli sözleşmelere ilişkin uygulama esasları ve istisnalar düzenlenmiştir. Bu çerçevede, ülkemizde yerleşik kişilerin kendi aralarında akdedecekleri; konusu yurt içinde yer alan gayrimenkuller olan, konut ve çatılı iş yeri dahil gayrimenkul kiralama sözleşmelerinde sözleşme bedellerinii ve bu sözleşmelerden kaynaklanan diğer ödeme yükümlülüklerini döviz cinsinden ya da dövize endeksli olarak kararlaştıramayacakları hüküm altına alınmıştır.

Diğer bir taraftan bahsi geçen Tebliğ’de uluslararası piyasalarda fiyatı döviz cinsinden belirlenen kıymetli madenlere ve/veya emtiaya endekslenen ve/veya dolaylı şekilde dövize endekslenen sözleşmelerin de 32 sayılı Karar’ın 4. maddesinin (g) bendi uygulaması kapsamında dövize endeksli sözleşme olarak değerlendirileceği hüküm altına alınmıştır.

Bu kapsamda, sosyal medyada yer alan söz konusu bu haberlerde belirtilmiş olan kira bedelinin altın cinsinden ödenmesi anılan mevzuata aykırılık oluşturmaktadır. Bu kapsamda, yurttaşlarımızın mağduriyet yaşamaması için, yukarıda zikredilen mevzuat hükümlerine aykırı işlem tesis edilmemesi önem arz etmektedir."

 Multi'nin 10 şirketi konkordato ilan etti!

Resmi Gazete'de yayımlandı. Bunu yapmayanlar 3 bin 500 TL ceza alacak

Garanti'den bireysel emeklilik konusunda yeni kampanya


Geri Dön