29 / 04 / 2024

Kira beyanında gerçek gider gösterilmesi daha avantajlı!

Kira beyanında gerçek gider gösterilmesi daha avantajlı!

Kira geliri olanların, mart ayının 26. günü akşamına kadar (25 Mart Pazar gününe geldiği için) bu gelirlerini beyan etmeleri gerekiyor. Kira beyanında özellikle "gerçek gider" yöntemini seçenler için önemli avantajlar var



KREDİ İLE GAYRİMENKUL ALANLAR
Kredi ile ev alıp, o evi de kiraya vermenin avantajları var. Hem ev sahibi olup hem de alınan kira ile kredi taksitlerinin bir kısmı ya da tamamı ödenebiliyor. Beyan edilen kira gelirinde, "gerçek gider" yöntemi seçilirse, Gelir Vergisi Kanunu'na (GVK) göre, "Konut kredisi nedeniyle ödenen faizlerin tamamını gider olarak indirilebiliyor." Hemen belirtelim işyeri kirası elde edenler için de bu avantaj var.

KENDİSİ DE KİRACI OLANLAR
Sahibi bulunduğu konutu kiraya veren, kendisi de başka bir evde kirada oturanlar, gerçek gider yöntemim seçerek ödediği kirayı, aldığı kiradan düşebiliyor.

EVİ YENİ ALMIŞ OLANLAR
Kiraya verilen daireyi yeni almış olanlar, satın aldıkları yıldan itibaren "5 yıl süre ile satın alma bedelinin yüzde 5'ini", kira gelirinden düşebiliyorlar. Böylece hiç vergi ödememe imkanı ortaya çıkabiliyor (GVK Md.74/4).

BAKIM, ONARIM, SİGORTA GİDERLERİ

Kiraya verilen evlerin; onarım ve sigorta giderleri, amortismanları, Emlak Vergisi, kiraya verilen gayrimenkul için bir sözleşmeye, kanuna ya da mahkeme kararma istinaden ödenen zarar, ziyan ve tazminatlar da kira gelirlerinden indirilebiliyor (GVK. Md. 74).

Bahsettiğimiz avantajlardan yararlanabilmek için beyanname verirken "gerçek gider" yöntemini seçmek gerekiyor. Daha önce, konut kira gelirini beyan edenler, "götürü gider" yöntemini seçmişlerse, "iki yıl" süre ile bu yöntemden vazgeçemiyorlar (GVK Md.74/10 ve 74/113).

Kira gelirlerinden eğitim ve sağlık harcamalarının indirilmesi

SORU: Kira geliri elde eden mükellefler eğitim ve sağlık harcamalarım gelirlerinden indirebilirler mi Ahmet CANER/ İstanbul

YANIT: Beyan edilen gelirin yüzde 10'unu aşmaması, Türkiye'de yapılması ve Gelir veya Kurumlar Vergisi mükellefiyeti bulunan gerçek veya tüzel kişilerden alınacak belgelerle kanıtlanması halinde, mükellefin kendisi, eşi ve küçük çocuklarına ilişkin olarak eğitim ve öğretim kurumlarına, eğitim amacıyla yapılan ödemeler, eğitim amaçlı kurs ücretleri, okul servis ücretleri, kitap ve kırtasiye alımları için yapılan harcamalar, öğrencilerin özel yurt ve pansiyonlarda kalmaları durumunda ödenen tutarlar ile sağlık harcamaları Gelir Vergisi beyannamesinde bildirilecek gelirlerden indirilebilir.

Sözcü


Geri Dön