27 / 04 / 2024

Kira geliri elde edenler hemen bu örneğe bakın! Beyannamede gerçek gider yöntemi daha cazip! 

Kira geliri elde edenler hemen bu örneğe bakın! Beyannamede gerçek gider yöntemi daha cazip! 

Milyonlarca ev sahibi kira geliri beyanı ile ilgili detayları merakla araştırıyor. Peki kira geliri beyanında gerçek gider mi götürü gider mi seçilmeli? İşte örnekli açıklama...



Kira gelirleri için beyanname dönemi 1 Mart tarihinde başlıyor. Bu dönemde 1 Ocak 2023 ile 31 Aralık 2023 dönemi kira gelirlerinin beyan edilmesi gerekiyor. Beyan dönemi 1 Nisan tarihine kadar devam edecek. 

Milyonlarca ev sahibi kira geliri beyanı ile ilgili detayları merakla araştırıyor. Kira geliri vergisinin yarısı mart ayında, diğer yarısı ise temmuz ayında 2 eşit taksit halinde ödenecek. Beyannameler, vergi dairesine gidilmesine gerek olmadan, Hazır Beyan Sistemi aracılığıyla verilebiliyor. Kira beyannemesi için istisna tutarı 2023'de 21 bin TL şeklinde açıklandı. 2023 yılı boyunca kira geliri 21 bin TL'den yüksek olan konut sahiplerinin beyanname vermesi gerekiyor.

Kira gelirinin vergilendirilmesinde, elde edilen gelirin safi tutarı 2 farklı şekilde belirlenebiliyor. Sözcü Gazetesi köşe yazarı, bugünkü köşesinde kira geliri beyanında gerçek gider yöntemini kaleme aldı.  
Kira geliri elde edenler hemen bu örneğe bakın! Beyannamede gerçek gider yöntemi daha cazip! 

Kira beyanında götürü gider yöntemini seçenlerin, 2 sene geçmedikçe gerçek gider yöntemine dönemeyeceklerinin altını çizen Nedim Türkmen, "Götürü gider oranı 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren yüzde 25’ten yüzde 15’e indirilmiş olup, halen oran yüzde 15’tir. Götürü gider yönteminde hiçbir gider belgesi sunmadan, vergiye tabi hasılatın yüzde 15’lik kısmı, vergiye tabi hasılattan otomatik şekilde düşülüyor" bilgilerini verdi. 

Gerçek gider yönteminin seçilmesi halinde hangi giderlerin düşürüleceğinin önemli olduğunu dile getiren Türkmen, gerçek gider yönteminde indirilecek giderleri şu şekilde sıraladı: 

- Kiraya veren tarafından kiraya verilen mülk için ödenen aydınlatma, ısıtma, su ve asansör giderleri,

- Kiraya verilmiş olan malların idaresi için yapılan ve gayrimenkulün önemi ile orantılı olan idare giderleri ve kirada olan gayrimenkul için yapılan onarım giderleri ile bakım ve idame giderleri,

- Kiraya verilen mülk ve haklara ait sigorta giderleri,

- Kiraya verilen mülk ve haklar sebebiyle yapılan ve bunlara harcanan borçların faiz giderleri,

- Konut şeklinde kiraya verilen bir adet gayrimenkulün iktisap yılından itibaren 5 sene süre ile iktisap bedelinin %5’i (iktisap bedelinin %5’i tutarındaki bu indirim, yalnızca ilgili gayrimenkule ait hasılata uygulanacak, indirilmeyen kısım gider fazlalığı sayılmaz. 2019'dan önce iktisap edilen konutlar için indirimden faydalanılması mümkün bulunmamaktadır),

- Kiraya verilen mülk ve haklar için ödenen vergi, resim, harç ve şerefiyelerle kiraya veren tarafından belediyelere ödenen harcamalara katılma payları,

- Kiraya verilen mülk ve haklar için ayrılan amortismanlar ile kiraya veren tarafından yapılan ve gayrimenkulün iktisadi değerini artırıcı niteliği olan ısı yalıtımı ve enerji tasarrufu sağlamaya yönelik harcamalar (bu harcamalar 2023 takvim yılı için 4 bin 400 Türk Lirası'nı geçen ise maliyet olarak dikkate alınabilir),

- Kiraya verilen mal ve haklarla ilgili şekilde sözleşmeye, kanuna veya ilama istinaden ödenen zarar, ziyan ve tazminatlar,

- Kira ile tuttukları mal ve hakları kiraya verenler tarafından ödenen kiralar ve diğer gerçek giderler,

Kira geliri elde edenler hemen bu örneğe bakın! Beyannamede gerçek gider yöntemi daha cazip! 

Çocuğun kiracı olarak yaşadığı evin n kira sözleşmesi kira geliri elde eden mükellef (ana veya baba) tarafından yapılmış ve/veya kirası mükellef tarafından ödeniyor olsa da söz konusu kira ödemelerinin kira gelirinin beyanında indirimi yapılmıyor. 

Konutunu  kiraya verip, kendileri kirada oturanların da ödediği kiranın elde ettiği kira bedelinden yüksek omasıy sebebiyle gerçek  gider yönteminden faydalanabilmek için beyanname vermesi gerekiyor. Yani beyanname verilecek, gerçek gider yöntemi uygulanacak ancak gelir vergisi matrahı çıkmayacak. 

Nedim Türkmen, bir örnek vererek durumu şu şekilde açıkladı: 

Başka geliri olmayan bir mükellef (E), sahibi olduğu konutu 2023 yılında kiraya vermiş olup, 180 bin TL kira geliri elde ederse, gayrimenkulü ile ilgili olarak 60 bin TL harcama yaparak, gerçek gider yöntemini seçmiştir. 

Mükellef, 60 bin TL tutarındaki toplam giderin vergiye tabi hasılata isabet eden kısmını gerçek gider şeklinde düşürebilir. 

Vergiye tabi hasılat: 180.000-21.000= 159.000 TL

60.000 x 159.000 / 180.000= 53 bin TL 

Yani bu durumda, kira gelirinden düşülecek gerçek gider rakamı 60 bin TL değil 53 bin TL olur. 

Türkmen, konuya ilişkin yazısını "Gerçek gider yöntemini seçen mükelleflerin, yaptıkları giderler ile ilgili belgeleri ilgili oldukları seneyi takip eden yıldan başlayarak 5 yıl süresince saklamaları ve vergi dairesince istendiğinde ibraz etmeleri gerektiğini de anımsatmak istiyorum" diyerek tamamladı.  

Yarısı bizden kampanyasından yararlanmak isteyenler dikkat! Kentsel dönüşümde yüzde 40'a varan sigorta avantajı

Kira bedelinin tespiti davasında tarihe dikkat!

Mahfi Eğilmez: Kamu işçilerinin zammı da yüzde 49,25'e çıkarılsın! 

 


 


Geri Dön