28 / 04 / 2024

Kira bedelinin tespiti davasında tarihe dikkat!

Kira bedelinin tespiti davasında tarihe dikkat!

Ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan anlaşmazlıklar zirve yapmışken pek çok kişi de kira bedelinin tespiti ile ilgili araştırmalar yapıyor. İşte kira bedelinin tespiti davasında dikkat edilecekler...



Ülkemizde ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan anlaşmazlıklar zirve yapmışken hem kira bedelinin tespiti hem de tahliye davaları ile ilgili detaylar da pek çok kişi tarafından merak ediliyor.

Ev sahipleri 5 senelik kiracılık süresini dolduran kiracının kira fiyatlarının yeniden belirlenmesini mahkemeden talep edebiliyor. Mahkeme de söz konusu bu talep karşısında bilirkişi raporuyla hareket ediyor. Evin bulunduğu bölge, emsal kira bedelleri,, evin fiziksel durumu gibi etkenlerle yeni kira belirleniyor ve mahkemeye sunuluyor. 

Ancak kira bedelinin tespiti davasında dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunuyor. Sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımlarla dikkat çeken 6 bin 212 takipçili Hukukbil isimli kullanıcı X hesabı  https://twitter.com/bilgiler_hukuki X üzerinden yaptığı paylaşımda kira bedelinin tespiti davasında dikkat edilecekleri açıkladı. 


Hukukbil'in paylaşımı şu şekilde:

Kira Bedelinin Tespiti Davası açtınız. Maddi anlamda kayba uğramak istemiyorsunuz. İşte bunun için davayı açacağınız tarih çok önem arz ediyor. 

Kira bedelinin tespiti davasında dikkat edilecek hususlar 

1. Kira bedelinin tespiti davası yeni dönemin başlangıcından en geç otuz gün önceki bir tarihte açıldığı koşulda,

2. Kiraya veren tarafından bu süre içinde kira bedelinin artırılacağına ilişkin olarak kiracıya yazılı bildirimde bulunulmuş olması koşuluyla izleyen yeni kira dönemi sonuna kadar açıldığı takdirde, 

3. Mahkemece belirlenecek kira bedeli, bu yeni kira döneminin başlangıcından itibaren kiracıyı bağlar. 

4. Kira bedelinin tespiti geriye dönük kira bedellerini kapsamaz.

6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu’nun 18. maddesi kapsamında 1 Eylül 2023 tarihinden itibaren açılacak olan kira bedelinin tespiti davaları için arabulucuya başvurulmuş olması dava şartı haline getirilmiştir.

Bodrum The Bo Viera yüzde 25 peşin 12 ay vadeyle satışta!

Mahfi Eğilmez: Kamu işçilerinin zammı da yüzde 49,25'e çıkarılsın! 

Halka arzda dikkat edilmesi gereken 10 madde!


Geri Dön