Kira beyannamesi nasıl verilir? Evi kirada olanlara vergide indirim müjdesi: Kira gelir vergisi ödeme 2024!
Kira geliri elde edenlerin beyanname vermesi ve kira geliri vergisi ödemesi için kritik süreç başladı. Bu ay ev sahiplerinin bunu yapması gerekiyor. Peki kira beyannamesi nasıl verilir? İşte kira gelir vergisi ödeme 2024!
Milyonlarca ev sahibi için Mart ayı oldukça kritik bir öneme sahip. Mart ayında kira geliri elde edenlerin beyanname vermesi ve kira geliri vergisi ödemesi gerekiyor.
Ekonomimcom köşe yazarı Bumin Doğrusöz, bugünkü köşesinde kira gelirlerinin gerçek gider yöntemi ile beyanına ilişkin detayları açıkladı.
Bumin Doğrusöz, Gelir Vergisi Kanunun kira gelirlerinin saptanmasında mükelleflere “götürü gider yöntemi” ve “gerçek gider yöntemi” olmak üzere farklı seçenek sunduğunu belirtti. Doğrusöz, "Mükelleflerin bu tercihlerini kullanmaları kapsamından bir şart söz konusu değil. Fakat götürü gider yöntemini seçenler iki sene geçmeden bu yöntemden dönemiyor" bilgilerini verdi.
Örneğin 2021 ve 2022 yılı kira gelirlerini ilgili beyannamelerinde götürü gider yöntemine göre beyan eden bir mükellef 2023'te beyanını gerçek gider yöntemine göre beyan edebilecek.
Bumin Doğrusöz, tercih hakkının her bir kira geliri sağlayan taşınmaz için ayrı ayrı kullanılamayacağının altını çizdi ve "Örneğin bir mükellef Şişli ve Etilerdeki dairesinin kira gelirini beyan ederken her iki kira gelirinde de safi iradı aynı yöntemle yapmak zorunda" diye konuştu.
Doğrusöz, "Götürü gider yöntemi uygulaması basit olan yöntemdir. Mükellefin bu şekilde bir gideri olup olmadığına ya da giderler konusunda herhangi bir belgesi olup olmadığına bakılmadan gayri safi hasılatın (elde edilen brüt kira gelirinin) yüzde 15’i gider şeklinde kabul edilir ve indirim konusu yapılır" ifadelerini kullandı ve gerçek usülde indirim giderleri tek tek açıkladı.
KİRA GELİRİNDE GERÇEK USULDE DÜŞÜRÜLEBİLECEK DEĞERLER
Safı iradın tespitinde indirimi kabul edilen giderler 2023 yılı için şu şekilde açıklandı:
1. Kiraya verenin ödediği aydınlatma, ısıtma, su ve asansör giderleri;
2. Kiraya verilen mülklerin idaresi için yapılan ve gayrimenkulün ehemmiyeti ile mütenasip olan idare giderleri;
3. Kiraya verilen mülk ve haklara müteallik sigorta giderleri;
4. Kiraya verilen mülk ve haklar sebebiyle yapılan ve bunlara sarf olunan borçların faizleri ile konut olarak kiraya verilen bir adet gayrimenkulün iktisap yılından itibaren beş sene süre ile iktisap bedelinin yüzde 5’i (İktisap bedelinin yüzde 5’i tutarındaki bu indirim, yaşnızca ilgili gayrimenkule ait hasılata uygulanır. Fakat, indirilmeyen bölüm 88 inci maddenin 3 üncü fıkrasının uygulanmasında gider fazlalığı sayılmaz)
5. Kiraya verilen mülk ve haklar için ödenen vergi, resim, harç ve şerefiyelerle kiraya verenler tarafından ödenmiş olması koşuluyla belediyelere ödenen harcamalara iştirak payları;
6. Kiraya verilen mülk ve haklar için ayrılan amortismanlar
7. Kiraya veren tarafından gerçekleştirilen onarım giderleri (Emlâkin iktisadi değerini artıracak surette tevsii, tadili veya bunlara ilaveler yapılması için ihtiyar olunan giderler onarım gideri sayılmaz);
8. Kiraya verilen mülk ve haklara ait bakım ve idame giderleri;
9. Kiraladıkları mülk ve hakları kiraya verenler tarafından ödenen kiralar ve diğer gerçek giderler;
10. Sahibi oldukları evleri kiraya verenlerin kira ile oturdukları konutun kira bedeli (kira indirimi gayri safi hasılattan diğer giderler düşüldükten sonra, kalan tutar üzerinden yapılır; kiranın indirilemeyen bölümü gider fazlalığı kabul edilmez);
11. Kiraya verilen mülk ve haklarla ilgili olarak mukavelenameye, kanuna veya ilama istinaden ödenmiş olan zarar, ziyan ve tazminatlar;
12. Kiraya veren tarafından yapılan ve gayrimenkulün iktisadi değerini artırıcı niteliği olan ısı yalıtımı ve enerji tasarrufu sağlamaya ilişkin harcamalar.
Kira gelir vergisi beyanında seçilecek olan gerçek usül yönteminde, kiraya verilen mal veya hakla ilgili olarak ödenen gecikme zam ve faizleri ile para cezaları ve vergi cezaları hâsılattan gider şeklinde düşürülemiyor.
Bumin Doğrusöz, mesken kira gelirlerinde 21 bin TL'lik bir istisnanın söz konusu olduğunu dile getirdi ve "Fakat bu istisnanın bütün mesken kira gelirleri için söz konusu olmadığını, bazı koşullarla uygulama alanı bulduğunu yeniden anımsatayım. Burada istisnanın giderlere önceliği söz konusu olur. Önce istisna düşülür ardından kalan tutara götürü gider oranı uygulanır" diye konuştu.
Doğrusöz, gerçek gider yöntemini seçenlerde de önce istisnanın düşüleceğini, ardından da giderlerin istisna sonrası irada isabet eden kısmı basit orantı ile hesaplanarak istisna sonrası gayri safi irattan düşüleceğini vurguladı.
Murat Kurum'dan kentsel dönüşüm açıklaması: 100 bin kiralık konut yapılacak!
Çiftçilere resmen Mart 2024 müjdesi geldi! Paralar hesaplara yatırılıyor!
Bugünün 200 TL'si 2009'un 20 TL'sine denk oldu: 2009'da 200 TL ile 4.3 gram altın alınıyordu!