Kira fiyatları vatandaşın belini büktü: Şehirden köye göç başladı!
Son dönemde artan kira ve konut fiyatları vatandaşları zor durumda bırakmaya devam ediyor. Öyle ki çoğu yurttaş kirasını ödemekte zorlandığı için kırsal yerlere göç etmeye başladı.
Türkiye'de son bir yılda artan kira fiyatları, şehrin kırsal semtlerine yaradı. Batman'da gelişen bölgelerinde kiralar 15 bin TL'ye dayanırken, asgari ücretle geçinen vatandaşlar daha az kira ödeyecekleri kırsal semtlerde kiralık ev aramaya koyuldu.
YÜKSEK KİRALAR VATANDAŞIN BELİNİ BÜKTÜ
Batmansonsöz'de yer alan detaylara göre, kira oranlarının her geçen gün yükselmesi, dar gelirli ve asgari ücretle çalışan vatandaşların belini büktü. Kentin modern semtlerinde kiralar 15 bin TL'ye yaklaşırken kenar semtlerde kiralar 3- 5 bin lira arasında değişiyor.
Bölgede kiralık ev fiyatları semtine göre 5 bin lira ile 15 bin lira arasında değişirken, dar gelirli ailelerin ikamet ettiği kırsal mahallelerde ise kira fiyatları 3 bin liradan başlıyor. Son 10 senede yükselen gösteren kira fiyatları vatandaşların bütçesini zorluyor.
EV ALMAK BAŞKA BAHARA KALDI
Türkiye'nin hemen hemen her ilinde hayat pahalılığı artarken bir maşla ev almak neredeyse imkansız hale geldi. Petrolün başkenti Batman’da fiyatlar giderek artarken, il genelinde ise geçmiş yıllara oranla tüm hayat koşulları zorlaştı.
Konut kiralarındaki bu artışlar vatandaşın bütçesini zorlamaya devam ederken kiralık ev bulmamakta oldukça zorluk çekiyor. Bu konuda zorlanan vatandaşlar, yıllardır bu soruna bir çözüm bekliyor.
1 sene öncesine oranla konut ve kiralık ev fiyatlarının yüzde 200’ün üzerinde artış gösterdiği ilde dar gelirli ve asgari ücretle çalışan vatandaşlar, ev hayali bile kuramıyor.
İlde kimi bölgelerde asgari ücreti geçen yüksek kira fiyatları vatandaşları zora koymaya etmeye devam ederken, kira ödemelerinin kendilerini mağdur ettiğini belirten vatandaşlar, yetkililerin bu konuda bir çözüm bulmasını bekliyor.
Öte yandan ortalama olarak bakıldığında en yüksek kira artışı yapılan iller arasında Trabzon, Ordu, Denizli, Malatya, Ankara, İstanbul oldu. Büyük şehirlerden fahiş kira nedenleri yüzünden ayrılanların en çok tercih ettiği kenteler ise daha küçük şehirler olarak belirtildi. Bu illere ise diğer şehirlere nazaran kiralarda daha düşük bir oranda artış yaşandı. Bu iller arasında ise Hatay, Osmaniye, Ağrı, Adıyaman yer alıyor.