29 / 04 / 2024

Konutta kira krizi derinleşiyor! Rakamları duyan koşarak uzaklaşıyor!

Konutta kira krizi derinleşiyor! Rakamları duyan koşarak uzaklaşıyor!

Son iki senede artan kira fiyatları vatandaşın belini büktü. Her geçen gün kira fiyatları artarken vatandaş bütçesine uygun ev bulamamaktan yakınıyor. Peki, konut kiraları en çok hangi il ve ilçelerde arttı? İşte detaylar...



Büyükşehirlerdeki satılık be kiralık konut fiyatlarını duyanlar şok oluyor. Türkiye'de son zamanların en önemli gündemi olan kira fiyatlarına dair yeni gelişmeler yurttaşları şaşkına çevirdi. Kira artışında rekora giden ilçeler tek tek belli oldu. Kira fiyatlarını duyanlar vatandaşlar, arkalarına bakmadan bu ilçeleri terk ediyor. 

Karar'ın haberine göre, büyükşehirlerdeki kiralık ve satılık konut fiyatları her geçen gün görenleri şaşkına çeviriyor. Özellikle de kiralarda görülen fahiş zamlar vatandaşın belini bükmeye yetiyor. Son olarak Reiden-Gyoder tarafından paylaşılan veriler konut piyasasındaki fahiş zamları bir kez daha gözler önüne serdi. Özellikle de bazı ilçeler kira fiyatlarını duyanlara yok artık dedirtti.

KİRA FİYATLARI UÇTU

Reiden-Gyoder tarafından paylaşılan son veriler kapsamında kira fiyatları ağustos ayında temmuz ayına göre yüzde 10 yükselirken, geçtiğimiz senenin aynı dönemine göre ise yüzde 137,2 oranında artış gözlemlendi. Öte yandan son 5 sene içindeki ortalama kira artış oranı ise yüzde 891,6 olarak gözlemlendi.

Özellikle de büyükşehirlerdeki bu artış oranları dikkat çekerken; ağustos ayında Ankara'da kira artışı ortalama yüzde 8.4, İstanbul’da yüzde 6,7, İzmir’de ise yüzde 7.2,  olarak kaydedildi. Son bir senenin oranları ise Ankara’da yüzde 177, İstanbul’da yüzde 94, İzmir’de ise yüzde 135 olarak arttı.

Konutta kira krizi derinleşiyor! Rakamları duyan koşarak uzaklaşıyor!

BU İLÇELER RESMEN ATEŞ PAHASI

Yukarıdaki verilerin yanı sıra son 5 senenin verilerine bakıldığında 2018'den günümüze kadar Ankara'daki kira artış oranı yüzde 1120 olarak saptanırken, İstanbul'daki artış yüzde 843, İzmir'deki artış ise yüzde 801 seviyelerinde olduğu gözlemlendi.

Kiraları en yüksek üç ilçe ise İstanbul’dan çıktı. Bu doğrultuda Beşiktaş, Sarıyer ve Beyoğlu en yüksek kira bedeli isteyen ilçeler oldu. Sarıyer'de konutların ortalama metrekare kira değeri 309 TL, Beşiktaş’ta 238 TL, Beyoğlu’nda ise 209 TL düzeyine erişti.

Akaryakıtta yeni ay depremi! 1 Ekim 2023 benzin, motorin, LPG fiyatlarına zam geldi mi? Son dakika! 

ABD hükümeti kapanırsa ne olur? Hükümetin kapanması ne demek?

Banka komisyonları fırladı! Akaryakıt istasyonlarında IBAN dönemi başladı!


Geri Dön