28 / 04 / 2024

Konut kira fiyatlarında fren patladı! Güncel kira fiyatları eski kiracıları 4'e katladı!

Konut kira fiyatlarında fren patladı! Güncel kira fiyatları eski kiracıları 4'e katladı!

Konut kira fiyatları, okulların açılması ile yoğun bir döneme geçti. Kira fiyatları yüksek olduğu için kimse evini değiştirmeyi tercih etmezken, eski kiracılar ile güncel kira fiyatları arasındaki fark neredeyse 4 katına çıktı.



Ülkenin dört bir yanında kira fiyatları oldukça yükseldi.  Kira fiyatlarının yüksel olmasından dolayı kimse kolay kolay evini değiştirmezken, eski kiracılar ile yeni kiralar arasındaki fark neredeyse 4 katına çıktı. Gayrimenkul Uzmanı Gamze Özlü,kimsenin evinden çıkmadığını ya da bu farkı ödemektense mahkemelik olma yolunu tercik ettiklerini belirterek “3-4 senelik kiracı 35 Bin TL öderken, yeni tutulacak olan 135 Bin TL istiyor. Eski kiracılar ve güncel kiralar arasındaki fark neredeyse 4 kat” dedi.

Konut kira fiyatlarında fren patladı! Güncel kira fiyatları eski kiracıları 4 e katladı!

EVLER SATANIN ELİNDE KALDI!

Gamze Özlü, kira artışlarına gelen sınırlama, kredi kısıtlamaları ve mevduat cazibesi konutu yatırım aracı olmaktan uzaklaştırdığını ve İkinci el piyasada ilan sayısı artarken, konutlara alıcı bulmanın gittkçe zorlaştığını açıkladı.

Her geçen gün satılık konut sayısının arttığını söyleyen Gayrimenkul Uzmanı Gamze Özlü, “Bu konutların fiyatlarında da yüzde 15 ve yüzde 20 arası bir düşüş söz konusu. İlan sitelerinde favoriye aldığımız ilanların fiyatları her geçen gün biraz daha aşağıya iniyor. Fakat alıcı yok.'' diyerek bunun nedenlerini sıraladı.

Özlü,  ilan sitelerineki konut fiyatlarındaki düşüşlerin, kiracıların güncel kiralardan çok düşük kira ödemeleri ve bu durumdan dolayı satılamadığını söyledi. Özlü, konut kredi faizlerindeki artışa ek olarak ikinci evini alacaklara kredi imkanlarının kısıtlanması da alıcılara fren yaptırdığını söyledi.

Öte yandan Özlü, son dönemde mevduatın getirisinin kira gelirini aşması ile konutu yatırım aracı olarak görenlerin azaldığına değindi.

Konut kira fiyatlarında fren patladı! Güncel kira fiyatları eski kiracıları 4 e katladı!

KİRACISIZ EV ARANIYOR!

Gayrimenkul Uzmanı Özlü kiradaki yüzde 25 zam sınırı nedeniyle kimi ev sahipleri evlerini satışa çıkardığını fakat kiralama amaçlı alımların  da azaldığına değindi. 

Alıcı, kiracısı olan bir evi alıp sorun yaşamak istemediğini belirten Gayrimenkul Uzmanı Gamze Özlü, “Bir alıcı bizim gayrimenkul ofisimize geldiği zaman ilk söylediği, satın almak istediği evin “kiracısı çıkar mı?” ya da “beş seneyi doldurdu mu?” şartı. Genel anlamda da kiracısız ev arıyorlar. Bu tarz ev çok az olduğu için satışlar durmuş durumda” dedi.Satılık çok ev var fakat hepsi kiracı problemli ve bu yüzdensatılamıyor” dedi.

 


Geri Dön