Emlak Terimleri

Kira gelir vergisi nedir? Kim öder?

Kira gelir vergisi, belirli bir taraf aracılığıyla ödenmesi gereken bir vergi türüdür. Bu vergiyi kiracının ödeme yükümlülüğünün olup olmaması merak konusudur. Bu önemli konuda bilinmesi gereken bazı önemli unsurlar vardır. Peki kira gelir vergisi nedir ve kim öder? İşte detaylar...

KİRA GELİR VERGİSİ NE ANLAMA GELİR?

Gelir Vergisi Kanunu'na göre, bir kişi sahip olduğu gayrimenkulleri başkasına kiralar ve bu kiralamadan elde ettiği gelir, halk arasında yaygın olarak bilinen "kira vergisi" olarak değerlendirilir.  Gelir Vergisi Kanunu kapsamında gayrimenkul sermaye iradı olarak da adlandırılır. Kiraya verilen gayrimenkul, konutlar, evler, işyerleri, arsalar, araziler, yazlık evler, villalar taşınmaz mülklerdir ve belirli bir vergiye tabidir.

KİRA GELİR VERGİSİ BEYANNAMESİ NEREDEN NASIL ÖDENİR?

Gelir Vergisi Beyannamelerini, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın (GİB) online platformu olan Hazır Beyan Sistemi üzerinden vergi dairesine gitmeye gerek kalmadan kolayca ödeyebilirsiniz. Aynı şekilde, kira vergisi ödemelerinizi de vergi dairesine gitmeden İnternet Vergi Dairesi üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.

Elde ettiğiniz gelirin beyanı için önemli bir tarih, gelirin elde edildiği yılı takip eden yılın mart ayıdır. Gelir vergisi hesaplamaları, bu beyanın ardından yapılır ve hesaplanan gelir vergisi ödemeleri mart ve temmuz aylarında iki eşit taksitte yapılır.

İŞYERİ KİRA GELİRİ SINIRI NEDİR?

2023 yılında, gelir beyanı sınırı, beyanname verme zorunluluğu anlamına gelir. Bu sınır, kişinin toplam gelirini yansıtan bir tutar olarak hesaplanır. Özellikle kira geliri, menkul sermaye iradı, faiz geliri gibi gelir kaynakları dikkate alınır. Bu tür gelirler toplandığında 70 bin TL veya daha fazla bir tutara ulaşılıyorsa, kişi vergiden sorumludur.

KİRA GELİR VERGİSİ MUAFİYET SINIRI NEDİR?

1 Ocak 2022'de yürürlüğe giren 317 Sayılı Gelir Vergisi Genel Tebliği, 2022 yılı için elde edilen kira gelirleri için belirli bir muafiyet sınırı söz konusudur. Bu tebliğe göre, mesken olarak kiraya verilen yerler için kira gelir vergisinden muafiyet sınırı 9 bin 500 TL olarak belirlenmiştir. Dolayısıyla, kira geliri bu belirtilen miktarın altında olan kişilerin kira vergisi ödemeleri gerekmez.

Kira geliri getiren ev nasıl seçilmeli?

Zorunlu arabuluculuk uygulaması emlak piyasasına olumlu yansıyacak!

Adalet Bakanı Tunç açıkladı: Zorunlu arabuluculuk uygulamasının ilk gününde 438 başvuru yapıldı!