29 / 04 / 2024

Zorunlu arabuluculuk uygulaması emlak piyasasına olumlu yansıyacak!

Zorunlu arabuluculuk uygulaması emlak piyasasına olumlu yansıyacak!

Emart Gayrimenkul kurucusu Arzu Turan, 1 Eylül tarihi itibarıyla hayata geçen kira uyuşmazlıklarında zorunlu arabuluculuk uygulamasının piyasaya olumlu yansıyacağını söyledi.



Emart Gayrimenkul kurucusu Arzu Turan, 1 Eylül 2023 tarihi itibarıyla hayata geçen kira uyuşmazlıklarında zorunlu arabuluculuk uygulamasıyla mülk sahiplerinin konutlarını daha rahat kiraya vereceklerini dile getirerek, söz konusu bu durumun da piyasaya olumlu yansıyacağını söyledi.

Milliyet'ten Mithat Yurdakul'un haberine göre, konu ile ilgili önemli açıklamalar yapan Emart Gayrimenkul kurucusu Arzu Turan, son dönemlerde artan fiyatlarla beraber kiracı ve ev sahiplerinin çok ufak fiyat farkların nedeniyle dava sürecine gidebildiğini dile getirdi.

Emart Gayrimenkul kurucusu Arzu Turan konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada “Taraflar eksik bilgileri sebebiyle süreci davaya taşıyordu. Bu tür konularda artık arabulucu tarafından doğru bilgilendirmeler ve doğru analizlerle yarar sağlanacak. Mülk sahibi yanlış yönlendirilip hemen kira tespit davası açabiliyor. Kiracılar da yasal hakları olduğunu düşünerek bu konuda ısrarcı olabiliyor. Böylelikle günün sonunda her iki tarafında da dediği olmuyor. Dava sürecine gidildiğinde de piyasalardaki rakamlar çıkarılıyor, onun üzerinden de ortalama bir rakam belirleniyor fakat burada kaybedilen zaman 2-3 seneyi bulabiliyordu. Arabuluculuk sistemi bu zaman kaybını da ortadan kaldırmış olacak. Uzun süren mahkeme iki tarafı da çok yorduğu için arabuluculuk süreci ile hızlı bir şekilde uzlaşmak mümkün olacak.” dedi.

Zorunlu arabuluculuk uygulaması emlak piyasasına olumlu yansıyacak!

DAVALAR AZALACAK

Yaptığı açıklamada söz konusu bu uygulamanın hem kiracı, hem de ev sahiplerinin işine geleceğini dile getiren Emart Gayrimenkul kurucusu Arzu Turan şunları dile getirdi: “Özellikle kiracı mülke girdikten sonra ‘minimum beş yıl ben bu olayda mağdur kalıyorum, dava etsem birkaç sene sürer’ diyen ev sahiplerinin arabuluculuk sayesinde daha içi ferah ve rahat ederek konutlarını kiraya vereceklerini düşünüyoruz. Arabuluculuk ile mahkeme yoluna başvurulmada, tamamını olmasa da belli bir yüzdelik kısmını engelleyeceğimi düşünüyorum. Bu da piyasaya olumlu şekilde yansıyacaktır. Çünkü ortada yaşanan bir kaos var. Kiralık mülklerle ilgili ciddi bir sıkıntı da söz konusu. Özellikle İstanbul, Ankara,  İzmir  gibi illerde kira rakamları o kadar yüksek bir rakama ulaştı ki insanların bunu yönetebilmesi çok mümkün duruma gelmedi.”

İLK GÜN TAM 494 BAŞVURU YAPILDI

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, dün başlayan ara buluculuk döneminin ilk gününde toplam 494 başvuru geldiğini belirtti. Yine paylaşılan detaylara göre, TRT Haber’e konuşan Tunç, “Kira uyuşmazlıklarında 438 başvuru, kat mülkiyeti anlaşmazlıklarında 32, komşuluk hukuku anlaşmazlıklarından 4 başvuru geldi” bilgisini paylaştı.

Kira anlaşmazlıklarında arabulucu dönemi bugün başladı! Arabuluculuk başvurusu nasıl yapılır? Ne kadarda sonuçlanır?

Kira krizine yeni formül! Arabulucu artık ücretsiz!

Kiracı ve ev sahibi arasında arabulucu dönemine ilişkin yeni detaylar! Nasıl başvuru yapılacak, ne kadar sürecek?


Geri Dön