27 / 04 / 2024

İngiltere emlak piyasasına kimler yatırım yapıyor?

İngiltere emlak piyasasına kimler yatırım yapıyor?

Dünya liderleri ve büyük patronlar Panama'da vergi kaçırarak kazandıkları paraları İngiltere'ye yatırmışlar. Panama Belgeleri, paravan şirketler aracılığıyla kazanılan milyarlarca doların İngiltere Emlak Piyasası'na yatırıldığını gösteriyor.



Büyük patronlar ve dünya liderleri Panama'da vergi kaçırarak kazandıkları paraları İngiltere emlak piyasasına yatırmışlar. Panama Belgeleri, paravan şirketler aracılığıyla kazanılan milyarlarca doların piyasaya yatırıldığını gösteriyor. Örneğin Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Başkanı bin Zayid el Nahyan. El Nahyan İngiltere'de en çok gizli gayrimenkul sahibi olan kişilerden biri. Mossack Francesa hukuk şirketi aracılığıyla Panama'da kurduğu şirketlerden kazandığı parayla Londra'da aldığı bir düzine mülkü bulunuyor ve bunların değeri 1.2 milyar sterlinden fazla. Oxford Sokağı'ııdaki BHS binası ya da Bruton Sokağı'nda ve Berkelev Meydanındaki binası bu mülkler arasında... 


Pakistan Başbakanı Navaz Şerif, Irak'ın eski Başbakanı Iyad Allavi, Nijerya Delta eyaleti eski valisi James İbori gibi çok sayıda önemli mevkilerde bulunmuş siyasetçi de Panama üzerinden Londra'da pahalı mülkler edinenlerden birkaçı. Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz el Suud ise Panama değil Virgin Adalarındaki şirketleri aracılığıyla İngiltere'de lüks evler ve yat almış. 


Guardian'ın haberine göre Birleşik Krallıkta'ki 170 milyar sterlin değerinde gayrimenkul deniz aşırı hesaplarla ödendi. Bu mülklerin çoğu İngiltere'nin başkenti Londra'ya bulunuyor. Londra'da ise gayrimenkul değerleri dudak uçuklatacak yükseklikte. Öte yandan vergi cenneti ülkelerde kurulmuş ve Britanya merkezli 31 bin şirketin en az onda birinin Mossack Fonseca şirketi ile bağlantılı olduğu ortaya çıktı. 


Mossack Fonseca şirketi, Panama Belgelerinin merkezini oluşturuyor. Bu şirketten sızdırılan 11.5 milyon belge dünya genelinde 124 bin şirket aracılğıyla nasıl vergi kaçırıldığını gözler önüne serdi. 


Evrensel


Geri Dön