22 / 11 / 2024
fuzul

Kira gelir vergisi ödemeleri! Son 8 gün!

Kira gelir vergisi ödemeleri! Son 8 gün!

Taşınmaz malını kiraya verenlerin kira gelir vergisi ödemeleri gerekiyor. Kira gelir vergisini belirlenen istisna bedelinden yüksek miktarda gelir elde edenler ödüyor. Kira gelir vergisi ödemeleri için son 8 gün bulunuyor...




Kira gelir vergisi ödemeleri! Son 8 gün!

Taşınmaz malını kiraya veren mesken ve işyeri sahiplerinin kira gelir vergisi ödemeleri gerekiyor. Kira gelir vergisini belirlenen istisna bedelinden yüksek miktarda gelir elde edenler ödüyor.


Gayrimenkul sermaye iradı olarak da bilinen kira gelir vergisi, yukarıda da belirttiğimiz gibi bir önceki sene içerisinde elde edilen kira gelirinin belirlenen istisna bedelinden yüksek olması halinde ödeniyor.


Kira gelir vergisi bu sene 1 Ocak-31 Aralık tarihleri arasında elde edilen gelirler için ödeniyor. Vergi elde edilen gelirin tespit edilen istisna bedelinden yüksek olması halinde ödeniyor.  


İki eşit taksit halinde ödenebilen kira gelir vergisinin 2. taksiti en son 31 Temmuz'da ödenecek. Bu nedenle 2013 yılında edilen gelirler için mükelleflerin son 9 günü bulunuyor.


Söz konusu istisna bedeli her sene yeniden belirleniyor. Ayrıca bu bedel mesken ve işyerleri vergileri için ayrı ayrı tespit ediliyor. 


2013 yılı için istisna bedeli 3.200 TL olarak belirlendi. Buna göre 3.200 TL'nin altında gelir elde edenler, vergi ödemesinden muaf tutuluyor. Bu istisna bedelini geçenlerin beyanname vererek, vergi ödemeleri gerekiyor.


1 Ocak-31 Aralık 2013 tarihleri arasında elde edilen işyeri kira gelirinin her bir ortağın hissesine düşen miktarının 26.000 TL tutarı aşmaması durumunda, yine kişiler vergi ödemesinden muaf tutuluyor. Aynı şekilde bu istisna bedelini geçenlerin beyanname vererek, vergi ödemeleri gerekiyor.


Kira gelir vergisi ödeme yerleri:

1.Mükellefin bağlı bulunduğu vergi dairesi,

2.Bağlı olunan vergi dairesindeki hesabın bildirilmesi şartıyla diğer vergi daireleri,

3.Tahsile yetkili banka şubeleri.


Kira gelir vergisi yetkili bankalar..

AKBANK T.A.Ş. (*)

AKTİF YATIRIM BANKASI A.Ş.

ALBARAKA TÜRK KATILIM BANKASI A.Ş.

ALTERNATİFBANK A.Ş.

ANADOLUBANK A.Ş.

ASYA KATILIM BANKASI A.Ş. (*)

CITIBANK A.Ş.

DENİZBANK A.Ş. (*)

BURGAN BANK A.Ş.

FİBABANKA A.Ş.

FİNANSBANK A.Ş. (*)

HSBC BANK A.Ş. (*)

ING BANK A.Ş.

KUVEYT TÜRK KATILIM BANKASI A.Ş. (*)

ODEA BANK A.Ş.

ŞEKERBANK T.A.Ş.

T.C. ZİRAAT BANKASI A.Ş. (*)

TEKSTİLBANK A.Ş.

TURKISHBANK A.Ş.

TURKLAND BANK A.Ş.

TÜRK EKONOMİ BANKASI A.Ş. (*)

TÜRKİYE FİNANS KATILIM BANKASI A.Ş. (*)

TÜRKİYE GARANTİ BANKASI A.Ş. (*)

TÜRKİYE HALK BANKASI A.Ş. (*)

TÜRKİYE İŞ BANKASI A.Ş. (*)

POSTA VE TELGRAF TEŞKİLATI ANONİM ŞİRKETİ (PTT) **

TÜRKİYE VAKIFLAR BANKASI T.A.O. (*)

YAPI VE KREDİ BANKASI A.Ş. (*)


(*) Bu bankalarda Motorlu Taşıtlar Vergisi, Trafik İdari Para Cezası, Geçiş Ücreti ve İdari Para cezasına ilişkin olarak Kredi kartı ile tahsilat yapılabilmektedir. 


Başkanlığımız İnternet Vergi Dairesinden de Kuveyt Türk Katılım Bankası ve Türkiye Finans Katılım Bankası haricinde diğer (*) bankaların kredi kartları ile tahsilat yapılabilmektedir. Ayrıca, Gayri Menkul Sermaye İradına ilişkin olarak Ziraat Bankası, Yapı Kredi Bankası, Akbank, Finansbank, HSBC Bankası dahil olmak üzere bu bankaların Kredi Kartları ile tahsilat yapılabilmektedir.


(**) PTT işyerlerince sadece Trafik İdari Para Cezası, Geçiş Ücreti ve İdari Para Cezası tahsilatı yapılmaktadır.


GMSİ rehberi 2014!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön