28 / 04 / 2024

Kira gelir vergisini nasıl öderim?

Kira gelir vergisini nasıl öderim?

Gelir Vergisi Kanunu gereğince taşınmaz malların kiraya verilmesinden eld edilen gelirler vergiye tabi tutuluyor. Peki ilk defa vergi ödeyecekseniz ve kira gelir vergisini nasıl öderim diyorsanız işte yanıtı..



Kira gelir vergisini nasıl öderim?

Gelir Vergisi Kanunu gereğince taşınmaz malların kiraya verilmesinden eld edilen gelirler vergiye tabi tutuluyor. Vergide işyeri ve meskenler için ayrı ayrı istisna bedeli belirleniyor.


Bu istisna bedelinden yüksek kira geliri elde eden kimseler vergi mükellefi oluyor. İstisnanın altında kalan gelirler için ise vergi ödenmiyor.


2015 yılında, geçen sene elde edilen kira gelirleri için beyanname verilerek Mart ayı içerisinde ilk taksitler ödendi. İkinci taksitler ise Temmuz ayında ödenecek.


Peki, ödemenizi kendiniz yapmadıysanız ve kira gelir vergisini nasıl öderim, diye soruyorsanız hemen yanıtlayalım.


Vergi, vergi dairesinden ödenebildiği gibi internetten de ödenebiliyor. İnternetten ödeme Gelir İdaresi Başkanlığının kira gelir vergisi sistemine girilerek yapılabiliyor.


Sisteme girdikten sonra ekranın sol bölümünde yer alan listeden “Kredi Kartı İle Vergi Ödeme” işaretleniyor. 


Listeden bir borç grubu seçerek “KREDİ KARTI İLE ÖDEME” butonu tıklandığında karşınıza gelecek olan kredi kartı bilgileri ekranından ödemeyi gerçekleştirebilirsiniz. Bundan sonraki aşamalarda ise kart bilgileri kullanılacaktır. 


Kira gelir vergisinin ödendiği bankalar:

AKBANK

FİNANSBANK  

GARANTİ BANKASI 

HSBC BANK

T.C. ZİRAAT BANKASI

T. İŞ BANKASI

YAPI ve KREDİ BANKASI 

ODEABANK


Kira gelir vergisi 2. taksit ödeme tarihi 2015



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön