29 / 04 / 2024

Kira vergisini nasıl öderim?

Kira vergisini nasıl öderim?

Gayrimenkul sahibi olup da kiraya verenlerin elde ettikleri kira geliri için devlete vergi ödemeleri gerekiyor. Siz de vergi mükellefi iseniz ve "Kira vergisini nasıl öderim?" diyorsanız işte yanıtı...



Kira vergisini nasıl öderim?

Gayrimenkul sahibi olup da kiraya verenlerin elde ettikleri kira geliri için devlete vergi ödemeleri gerekiyor. Mart ve Temmuz ayları olmak üzere iki eşit taksit halinde ödenebilen kira vergisi ödemeleri için birden fazla seçenek bulunuyor. Peki siz de gelir vergisi mükellefi iseniz ve "Kira gelir vergisini nasıl öderim?" diyorsanız hemen yanıtlayalım.


Vergi ödemek için dört yöntem bulunuyor:

1- Yetkili banka şubelerine ödeme yöntemi. 

2- İnternet yoluyla bankalar aracılığıyla ödeme yöntemi.

3- Vergi Dairelerini kullanarak vezne aracılığıyla ödeme yöntemi.

4- Çek ile ödeme yöntemi. 


Verginin ödenebilir hale gelmesi için öncelikle kesinleşmesi diğer bir ifadeyle tahakkuk etmesi gerekir. Verginin tahakkuk etmesinin olağan yolu ise beyannamenin internet ortamında veya kağıt ortamında verilmesidir.


İl dışında vergi ödemesi yapmak..

İl dışındaki mükellefler tam otomasyonlu veya henüz otomasyona geçmemiş bir vergi dairesine giderek aynı yöntemle vadesi gelmemiş veya vadesi geçmiş vergilerini 

ödeyebilirler.

 

Ödeme sonunda vergi dairesi tarafından verginin ödendiğine dair “Vergi Dairesi Alındısı” düzenlenerek mükelleflere verilmektedir.


Kira vergisini internetten nasıl öderim?

Vergilerin, bankaların vergi tahsilatına yetkili olması şartıyla, internet bankacılığını kullanarak ödenmesi de mümkündür. 


Ancak bazı vergilerin bizzat bankaya gidilerek, bazı vergilerin ise gerek bankaya bizzat gidilerek gerekse internet kullanılmak suretiyle bankaya gitmeden ödenmesi mümkündür.


Kira hadleri 2014!



Geri Dön