Kira geliri 21 bin TL'yi aşanlar vergi ödüyor! Evi ve iş yeri olanlara son dakika indirim müjdesi!
Evini ve iş yerini kiraya verenlerin “gayrimenkul sermaye iradı” kapsamında kira geliri vergisi ödemesi gerekiyor. Bu şartlara sahip olanlar kira gelirinden indirim yapabiliyor. İşte kira geliri vergisi ile ilgili tüm detaylar...
Gelir Vergisi Kanununun 70 inci maddesinde yer alan mal ve hakların kiraya verilmesi karşılığında elde edilen gelirler, “gayrimenkul sermaye iradı” oluyor ve bu gelirler belirli şartlarda gelir vergisine tabi tutuluyor.
Dünya Gazetesi köşe yazarı Mahmut Bülent Yıldırım, bugüünkü köşesinde kira geliri vergisini kaleme aldı. Yıldırım, söz konusu yazısında Gelir Vergisi Kanununun “Diğer İndirimler” başlıklı 89 uncu maddesinde yer alan düzenlemeye göre; yıllık gelir vergisi matrahının tespitinde, gelir vergisi beyannamesinde beyan edilen gelirlerden bazı indirimlerin yapılmasının mümkün olduğuna dikkat çekti.
Yıldırım, bu indirimlerden birinin de kanunda sayılan koşullar kapsamında eğitim ve sağlık harcamalarının gelir vergisi matrahından düşürülebilmesi olduğunu belirtti.
KİMLER BEYANNAME VERMELİ?
Mahmut Bülent Yıldırım, 2023 yılı verilerine göre, kira gelirleri sebebiyle eyanname veren gayrimenkul sermaye iradı mükellef sayısının 2 milyon 266 bin 450 kişi olduğunun altını çizdi.
Beyana tabi geliri sadece gayrimenkul sermaye iradından ibaret olan mükelleflerden; 2023 yılında elde ettiği konut kira geliri, 21 bin TL tutarındaki istisnayı aşanların ve tevkifata tabi işyeri kira gelirlerinin brüt tutarı 2023 yılı için 150 bin TL'yi geçenlerin yıllık gelir vergisi beyannamesi vermesi gerekiyor.
Yıldırım, konut kira geliri elde eden kişilerin, istisna tutarının altında kira geliri elde etmeleri durumunda beyanname vermelerine gerek olmadığını aktardı ve "Beyanname verme sınırı olan 150 bin TL'nin geçilip geçilmediğinin belirlenmesinde, gelir vergisi kesintisine tabi brüt kira gelirleri ile konut kira gelirinin gelir vergisinden istisna edilen tutarı aşan kısmı beraber dikkate alınacağını söyledi.
Aile bireylerinin her biri sahip oldukları mal ve haklardan elde ettikleri kira gelirleri için kendi isimlerine ayrı ayrı beyanname vermeleri gerektiğini dile getiren Yıldırım, "Küçük ve kısıtlıların mükellef olması durumunda yıllık gelir vergisi beyannamesi veli, vasi ya da kayyum tarafından imzalanması gerekiyor. Kira geliri elde edilen mal ve haklara hisseli olarak sahip olunması durumunda, her bir ortağın kendi hissesine karşılık gelen kira gelirlerini beyan etmesi gerekiyor" diye konuştu.
EĞİTİM VE SAĞLIK HARCAMALARININ VERGİDEN DÜŞÜRÜLMESİ
"Gelir vergisi matrahının tespitinde beyannamede bildirilecek indirimlerin uygulanabilmesi için yıllık beyanname ile bildirilecek bir gelirin bulunması ve yapılacak indirimlerin ilgili mevzuatta belirtilen koşulları taşıması gerekiyor" açıklamasında bulunan Mahmut Bülent Yıldırım, Gelir Vergisi Kanunun 89. Maddesi hükmüne göre, beyan edilen gelirin yüzde 10'unu geçmemesi halinde eğitim ve sağlık harcamaları yıllık beyanname ile bildirilecek gelirlerden düşülebileceğinin altını çizdi.
Buna göre, eğitim ve sağlık harcamalarının yıllık beyanname ile bildirilecek gelirlerden düşürülmesi için gerekli olanlar şu şekilde:
- Eğitim ve sağlık harcamalarının Türkiye'de yapılması,
- Gelir ya da kurumlar vergisi mükellefi olan gerçek veya tüzel kişilerden alınacak belgelerle tevsik edilmesi,
- Söz konusu eğitim ve sağlık harcamaları mükellefin kendisi, eşi ve küçük çocukları ile ilgili olmalı.
Kira gelirleri nedeniyle beyanname vermek durumunda kalan mükellefler, Gelir Vergisi Kanunun 89. Maddesinde sayılan diğer indirimlere ek olarak, özel kanunlarında yer alan indirimlerden de yararlanabiliyor.
Mert Başaran: Türkiye’deki konut pazarı sıkıntıda, yatırımcılar yurt dışına yöneldi!