25 / 11 / 2024

Kira geliri 3 bin 300 TL'yi aşmayanlar beyan vermeyecek!

Kira geliri 3 bin 300 TL'yi aşmayanlar beyan vermeyecek!

Türkiye'de 4 milyon konut ve işyeri kirada... Kira geliri için beyanname verenlerin sayısı 1 milyon 588 bin. 2014'te konut kira geliri 3 bin 300 lirayı aşmadığı sürece, bu gelirler beyan edilmeyecek.




BEYAN dönemi ile ilgili olarak Olaylar-Sorunlar-Çözümler köşesinde bilgiler vermiştik. Ancak okurlarımızdan gelen sorular ve talepler neticesinde ele aldığımız konuları bir de yazı dizisi olarak daha ayrıntılı biçimde aktaracağız. 


KONUT VE İŞYERİ KİRA GELİRLERİ 

Türkiye'de yaklaşık 4 milyon konut ve işyeri kiraya verilmiş durumda. Ancak, sadece elde ettiği kira geliri için beyanname veren kişi sayısı 2015 Şubat itibariyle 1 milyon 588 bin 40 kişi. Peki, hangi durumda kira geliri nasıl beyan edilmeli ve daha az vergi ödemenin yolu nedir? 


KONUT KİRA İSTİSNASI 

Gayrimenkulünü konut olarak kiraya verenlere, 2014 yılında elde ettikleri kira geliri için 3 bin 300 lira istisna var. Buna göre, 2014 yılında yıllık konut kira gelirleri 3 bin 300 lirayı aşmadığı sürece, bu gelirler beyan edilmeyecek. Kira gelirinin istisna tutarım aşması durumunda ise, beyanname verdiğinde, 3 bin 300 lira istisna düşülecek. Ticari, zirai ve mesleki kazancından dolayı gerçek usulde mükellef olanlar ile toplam geliri 97 bin lirayı aşanlar, 3 bin 300 liralık istisnadan yararlanamıyorlar. Bunlar için bin 400 liralık beyan sının var (GVK md. 86/d). 


KONUTA VAR İŞYERİNE YOK 

Konut kira istisnası, sahip olduğu gayrimenkulü konut olarak kiraya veren vatandaşlara tanınmış bir hak. Yani istisnadan faydalanabilmek için, sahip olunan gayrimenkulün konut olarak kiraya verilmesi gerekiyor. İşyeri olarak kiraya verilen gayrimenkuller istisnadan faydalanamıyor. 


ESNAFA, AVUKATA, MÜHENDİSE DOKTORA YOK 

İstisnadan faydalanmak için diğer bir şart ise, gayrimenkule sahip olan kişinin gerçek usulde ticari, zirai veya mesleki kazananın olmaması. Başka bir ifadeyle, işletme sahibi tüccar, esnaf, bürosu ya da muayenehanesi olan avukat, doktor, mimar, mühendis, kazancını defter tutarak beyan eden çiftçi istisnadan faydalanamıyor. Ancak; memur, işçi, ücretle çalışan herkes, şirket ortağı olan iş adamı, faiz geliri elde edenler veya başka gayrimenkulleri üzerinden kira geliri elde edenler istisnadan faydalanabiliyor. 


Her kişi için bir kez var 

İSTİSNA her kişiye bir kez uygulanıyor. Örneğin, beş evi olan bir kişi, toplam kira geliri için bir kez istisnadan faydalanabiliyor. Ancak bir eve beş kişi ortak ise, herkes hissesine düşen kira geliri için ayn ayn konut kira istisnasından faydalanabiliyor. Kan ve kocanın ayn ayn kira gelirleri varsa, her ikisi de bu gelirlerini ayn ayn beyan edip, istisnadan da ayn ayn yararlanıyorlar. Kira beyanında gerçek gidere avantaj var Kira beyanında özellikle gerçek gider yöntemini seçenler için önemli avantajlar var. 


Kredi İle Gayrimenkul Alanlar: Kredi ile ev alıp, o evi de kiraya vermenin avantajlan var. 

Hem ev sahibi olup hem de alınan kira ile kredi taksitlerinin bir kısmı ya da tamamı ödenebiliyor. Beyan edilen kira gelirinde, gerçek gider yöntemi seçilirse, mevcut Gelir Vergisi Kanunu'na göre, konut kredisi nedeniyle ödenen faizlerin tamamı gider olarak indirilebiliyor. İş yeri kirası elde edenler için de bu avantaj var. 


Konutunu Kiraya Verip Kirada Oturanlar: Sahibi bulunduğu konutu kiraya veren, kendisi de başka bir evde kirada oturanlar, gerçek gider yöntemini seçerek ödediği kirayı, aldığı kiradan düşebiliyor. 

Evi Yeni Almış Olanlar: Kiraya verilen daireyi yeni almış olanlar, satın aldıkları yıldan itibaren 5 yıl süre ile satın alma bedelinin yüzde 5'ini kira gelirinden düşebiliyorlar. Böylece hiç vergi ödememe imkanı ortaya çıkabiliyor. 


Bakım, Onarım, Sigorta Giderleri: Kiraya verilen evlerin; onarım ve sigorta giderleri, amortismanları, emlak vergisi, kiraya verilen gayrimenkul için bir sözleşmeye, kanuna ya da mahkeme kararına istinaden ödenen zarar, ziyan ve tazminatlar da kira gelirlerinden indirilebiliyor. 


Sözcü


Geri Dön