30 / 04 / 2024

Kira geliri elde edenler için şimdi açıklandı: Kira gelir beyannamesinde bunlara dikkat! Kira beyannamesi verme 2024!

Kira geliri elde edenler için şimdi açıklandı: Kira gelir beyannamesinde bunlara dikkat! Kira beyannamesi verme 2024!

Ev sahipleri kira beyannamesi verme ile ilgili detayları merakla araştırıyor. İşte kiraların gerçek gider yöntemi ile beyanında idari yaklaşımlar ve konuyla ilgili alınan kararlar...



Mart ayına girilmesi ile beraber evi kirada olanlar ve kira geliri elde edenler için önemli bir süreç de başladı. Mart 2024 itibarıyla kira geliri beyanı dönemine girildi. Ev sahiplerinin kira geliri beyannamelerini bu ay vermeleri gerekiyor. 

Ekonomimcom köşe yazarı Bumin Doğrusöz bugünkü köşesinde kiraların gerçek gider yöntemi ile beyanında idari yaklaşımları açıkladı. 

Bumin Doğrusöz, kanunda gerçek gider olarak indirilebilecek giderlerin sıralandığına dikkat çekerek, bu konuya ilişkin  idareye sorulan konular ve idari yaklaşımı ifade eden özelgelerle verilen cevapları, gerçek gider yöntemine göre beyan edecekler için açıkladığını belirtti. 

Kira geliri elde edenler için şimdi açıklandı: Kira gelir beyannamesinde bunlara dikkat! Kira beyannamesi verme 2024!

Kira gelir beyanında, herçek gider yöntemini tercih ederek beyanda bulunan mükelleflerin, gider veya harcama belgelerini beyannamelerine eklemeleri veya vergi dairesini vermeleri gerekmiyor fakat bu belgelerin 5 sene süreyle saklanması ve vergi idaresinde talep edilmesi durumunda ibraz edilmesi gerekiyor. 

Bumin Doğrusöz, "Gayrimenkulün iktisabında tapu harcı gider kalemi değildir. Aynı şekilde konuta kombi taktırılması, bu maksatla tesisat yaptırılması da gider özelliğinde değildir. Bu giderlerin maliyete eklenerek amortisman hesabında dikkate alınması gerekmektedir" dedi ve gerçek gider usulünün tercih edilmesi halinde kira geliri elde edilen gayrimenkullerin mahkeme kararı neticesinde adına tescilinin yapılabilmesi için ödenen tapu harcının, safi iradın tespitinde indirim konusu yapılabilmesinin mümkün olduğunu söyledi. 

Bumin Doğrusöz kiraların gerçek gider yöntemi ile beyanında idari yaklaşımları şu şekilde örneklendirdi: 

-  Mükellefin kira gelirine ilişkin olarak vereceği beyannamesinde gerçek gider usulünü tercih etmesi durumunda, kira geliri elde edilen gayrimenkullerin mahkeme kararı sonucunda adına tescilinin yapılabilmesi için ödenen tapu harcının, safi iradın tespitinde indirim konusu yapılabilir (İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı’nın 258095 sayı ve 8.7.2019 sayılı Özelgesi)

- Kiraya verilmiş gayrimenkul yurt dışından elde edilen kredi ile iktisap edilmişse bu krediye ait faizler de gider olarak kira gelirinden düşürülemez. (İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı’nın 9.6.2017 gün ve 16247 sayılı Özelgesi).

- Kiraya verilen gayrimenkulün iktisabı için kullanılan dövizli konut kredisi anapara ödemelerinin ve bu anapara taksitlerine ilişkin kur farklarının da, bu taşınmazdan elde edilen kira gelirinin beyanında gider olarak indirim konusu yapılması söz konusu değil. Fakat, anapara taksiti için ödenen kur farklarının gayrimenkulün iktisap bedeline eklenmesi suretiyle ortaya çıkacak tutarın yüzde 5'ini aşmayacak şekilde 5 sene süreyle sadece ilgili taşınmaza ait kira gelirinden gider olarak indirim konusu yapılabilir. (İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı’nın 14.4.2014 günlü Özelgesi).

Kira geliri elde edenler için şimdi açıklandı: Kira gelir beyannamesinde bunlara dikkat! Kira beyannamesi verme 2024!

- Mahkemenin kira tespit kararına istinaden geçmiş senelerde fazla alınmış olup iade edilen kira farkları da cari yılda gider şeklinde dikkate alınamaz. İade, önceki senelerde tahsil edilen kira bedellerinde de bir düşüş gerçekleştirdiğinden, söz konusu dönemlere ilişkin beyanların düzeltilmesi gerekmekte (İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı’nın 16.11.2017 gün ve 128677 sayılı Özelgesi).

- Diğer taraftan, kiraya verilmiş olan gayrimenkulden elde edilen kira gelirini gerçek gider yöntemini seçerek beyan edenler, bu taşınmaz için ilgili senede ödenen emlak vergisi tutarını, toplam kira gelirlerinden indirim konusu haline getirilebilir. (Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı’nın 10.8.2015 gün ve 827 sayılı Özelgesi). 

Aynı şekilde kiraya verilen gayrimenkul için ödenen değerli konut vergisi de gider olarak düşürülebilir. 

Kira geliri elde edenler için şimdi açıklandı: Kira gelir beyannamesinde bunlara dikkat! Kira beyannamesi verme 2024!

Üç adet gayrimenkulü için depremde hasar gördükten sonra riskli yapı kararı ve yıkım kararı verilen bir mükellefin deprem öncesi elde ettiği kira gelirlerinin beyanı ile ilgili de şu karar verildi: 

"Bu gayrimenkullerin amortisman sonrası kalan net değerinin zarar şeklinde beyan edilip edilmeyeceği hususundaki sorusunu Mali İdare, “deprem sebebiyle hasar gören söz konusu gayrimenkullerin amortisman sonrası kalan net değerinin, gider şeklinde indirim konusu yapılmasının mümkün olmadığı; ayrıca deprem nedeniyle hasar gören gayrimenkullerden önceden elde olunmuş kira gelirlerinin beyanında sermayede vukua gelen eksilme nedeniyle zarar olarak da düşülemeyeceğine ilişkin görüş verdi." (İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı’nın 278022 sayı ve 21.9.2021 tarihli Özelgesi)

Emekli bayram ikramiyesi 3 bin TL oldu! Resmi Gazete’de yayımlandı!

0 69 konut kredisinin aylık ödemesi ne kadar? Kentsel dönüşümde büyük kolaylık! 0 69 faizli kredi detayları!

Prof. Dr. Naci Görür'den o şehre uyarı: 7'nin üzerinde deprem görülebilir!


Geri Dön