27 / 04 / 2024

Kira geliri elde edenler ne kadar vergi öder?

Kira geliri elde edenler ne kadar vergi öder?

Size ait bir gayrimenkulden kira geliriniz var ve ne kadar vergi ödemeniz gerektiğini bilmiyorsanız haberimizi inceleyebilirsiniz. Kira geliri elde edenler ne kadar vergi öder, yanıtı...



Kira geliri elde edenler ne kadar vergi öder?

Gelir Vergisi Kanunu'na göre, her yıl kira geliri için bir istisna sınırı belirlenir. Bu sınırın üstünde kira geliri elde edenler 12 aylık kira gelirinden yaklaşık 1 aylığını vergi olarak öder.


Bu sene ödenecek kira gelirleri için istisna sınırı 3.000 TL olarak belirlendi. 3.000 TL ve altı kira gelirine sahip kişilerin beyanda bulunmalarına gerek olmayıp, vergiden muaf tutulacaklardır. Ancak 3.000 TL'den fazla kira geliri elde edenlerin bu durumu vergi dairesine beyan etmeleri gerekiyor.


Beyan edilmeyen durumlarda pişmanlık ve ıslah hükümlerinden faydalanılarak beyanname vermek mümkün. Yine de beyanname bildirilmiyorsa, kişiden iki kat birinci derece usulsüzlük cezası kesilir, gelir takdir komisyonu tarafından takdir edilir. Bu gelir üzerinden gelir vergisi ile vergi zıyai cezası hesaplanır. Vergi zıyai cezası iki kat olarak kesilen usülsüzlük cezası ile kıyaslanıp miktar olarak en ağır hangisi ise o uygulanır. Bu şekilde verilen cezaların da bir ay içinde ödenmesi gerekir. 



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön