27 / 04 / 2024

Kira geliri olanlar aman dikkat! Bunu yapmayana ceza yağacak!

Kira geliri olanlar aman dikkat! Bunu yapmayana ceza yağacak!

Bu yılın Mart ayı ile beraber kira geliri elde eden milyonlarca kişi beyanname verecek. Mart ayının sonuna kadar elde etmiş oldukları geliri Maliye'ye bildirmeyenlerin hem istisna hakkı kaybolacak hem de vergi cezası ortaya çıkacak.



2023 yılı içerisinde evini veya iş yerini kiraya vererek bu gayrimenkul üzerinden gelir elde edenler bu yılın Mart ayının sonuna kadar bu elde etmiş oldukları bu geliri Maliye'ye bildirmek zorunda. Söz konusu bu işlemi gerçekleştirmeyenler için hem istisna hakkı kayboluyor hem de bir vergi cezası ortaya çıkıyor.

Yeni Asır'dan Faruk Erdem imzalı habere göre daha önce bizzat vergi dairesine gidip matbu beyannameler doldurulurken son dönemlerde 'hazır beyanname' sistemiyle artık bu işlemleri kolaylıkla internet üzerinden yapabilirsiniz. Gelir İdaresi Başkanlığı'nın resmi web sitesine girdiğiniz zaman karşınıza hazır beyannameler çıkıyor. Bunlarda talep edilen bilgileri doldurduğunuz zaman işlemler otomatik şekilde yapılıyor. Sistem gib. gov.tr adresinde e-devlet şifresiyle giriş yaptığınız zaman karşınıza çıkıyor. Beyanname verirken vergi matrahından bazı masraflarınızı düşüp böylelikle de verginizi indirebiliyorsunuz. Zaten sistem otomatik olarak 2023 yılı gelirleri için 21 bin Türk Lirası bir istisna tutarı belirliyor.

Kira geliri olanlar aman dikkat! Bunu yapmayana ceza yağacak!

Eğer kira geliriniz bunun altındaysa beyanname vermiyorsunuz. Eğer üstünde geliriniz varsa bu defa gelirinizden 21 bin Türk Lirası düşülüyor ve kalan tutar da üzerinden vergi hesaplanıyor.

İŞLEMLER OLDUKÇA KOLAYLAŞTI

Ayrıca konutunuzla ilgili olarak yapmış olduğunuz tadilat, sigorta gibi masrafları da matrahtan düşme imkanınız var. Eğer konutunuzu krediyle aldıysanız kredi faizleri de matrahtan düşülebilen kalemler arasında yer alıyor. Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre pek çok konut sahibi kendi konutunu kiraya vererek başka bir konutta kirada oturabiliyor. Söz konusu bu durumda ödemiş olduğunuz kira bedellerini de gelirinizden düşerek daha az vergi verme imkanına sahipsiniz.

Ayrıca beyanname verdikten sonra eğer sistem size bir vergi çıkartırsa bu vergiyi, çıkartmazsa da yalnızca damga vergisini bankalar üzerinden ödeme hakkınız var. Söz konusu ödemeleri kredi kartı ile de yapabiliyorsunuz.

EMEKLİLER DE ÖDÜYOR

Emekli maaşlarından başka geliri olmayan ve ülkemizde 200 metrekareden küçük tek bir evi olan emekliler ve ev hanımları bilindiği gibi çevre temizlik vergisi, emlak vergisi, gibi ödemelerden muaf oluyor. Fakat kira geliri elde eden emekli vatandaşlar da diğer mükellefler gibi gelir vergisi beyannamesi vermek zorunda. O nedenle emekli vatandaşlar da emlak vergisi ödemeyecek ama gelir vergisi beyannamesi verecek.
 

ÜCRETSİZ VERİLEN KONUTLARA DİKKAT


Bazı mülk sahipleri evlerini ücretsiz şekilde tanıdıklarına veya akrabalarına tahsis edebiliyor. Paylaşılan bilgilere göre burada da bazı şartlara uyulmadığı zaman karşınıza vergi çıkabiliyor. Konutlar ücretsiz şekilde anne ve babaya verilebiliyor.

Dolayısıyla 1. dereceden akrabalara ücretsiz olarak verilmiş olan evler için beyanname ve vergi işlemi yapılmıyor. Evin koruması amacıyla tahsis edilmiş olan kişiler de ücretsiz şekilde kalabiliyor ve vergiye tabi olmuyor. Ayrıca bunun dışındaki akrabalara veya tanıdıklara ücretsiz olarak tahsis edilmiş olan konutlar için emsal kira bedeli belirlenerek beyanname verilmesi ve vergi ödenmesi de gerekiyor.

Muğla'da 17 yıl önce küle dönen 25 bin metrekarelik orman arazisine lüks konutlar yapılıyor!

TMSF Markantalya'yı yeniden satışa çıkardı! 72 milyon 500 bin TL'ye!

Çiftçilerin beklediği gün geldi! Tarımsal destek ödemeleri bugün hesaplara yatırılıyor!


Geri Dön