11 / 05 / 2024

Kira göçü tam gaz: Emekli, öğrenci, çalışan... Herkes yüksek kiralardan kaçıyor!

Kira göçü tam gaz: Emekli, öğrenci, çalışan... Herkes yüksek kiralardan kaçıyor!

İstanbul'da yükselen kiralarla başlayan kentten göç, deprem korkusuyla daha da hız kazandı. Emekli de öğrenci de çalışan da yüksek kiralardan kaçıyor.



BirGün’den Zuhal Çiloğlan'ın haberine göre, vatandaşlar özellikle İstanbul gibi kiraların yüksek olduğu büyükşehirlerden kiraların daha “uygun” olduğu illere taşınıyor. 

Kira göçü tam gaz: Emekli, öğrenci, çalışan... Herkes yüksek kiralardan kaçıyor!

Beklenen büyük İstanbul depremi ve kira bedelinde yaşanan zam sebebiyle eşiyle birlikte Kırklareli’ne taşınan Merve S., bu süreçle ilgili, "20 milyon nüfuslu bir şehirde hem deprem hem de kira korkusunu bir arada yaşamak çok yorucu olmaya başlamıştı. Oturduğum apartmanda komşumun kirası 18 bin TL olunca taşınmaya karar verdik. Zaten ev sahibim geçen sene enflasyonun üzerinde, yüzde 100 zam yaptı. 2 bin 500 TL olan kiram, 5 bin TL'ye çıkarıldı" açıklamasında bulundu. 

Konut sahibinin bu duruma Bu fiyata oturmazsanız, evi size hediye etmiş sayılırım’ şeklinde yaklaşan biri olduğu için bu yıl uygulayacağının az çok belli olduğuna dikkat çeken Merve S., "Biz de hem deprem riski az hem de daha uygun kirası olan Kırklareli’ne taşındık" diye konuştu. 

Taşınmanın maliyetinin bile çok fazla olduğunun altını çizen Merve S., "İstanbul içinde, yalnızca başka bir ev tutmanın maliyeti bile 60-70 bin bandındayken, Kırklareli’ne taşınmak, ev eşyaları, boya ve nakliye masrafı dahil yaklaşık 50 bin TL tuttu" dedi ve nakliyeyi de Kırklareli’nde daha uyguna bulduğuna, İstanbul'da 9 bin lira istendiğine, Kırklareli'nde ise 5 bin lira ödediğine vurgu yaptı. 

Kira göçü tam gaz: Emekli, öğrenci, çalışan... Herkes yüksek kiralardan kaçıyor!

Kira yükselişlerini karşılayamadığı için yaşamında değişiklik yapmak zorunda kalan bir emekli ise "Yedi yıldır İstanbul Pendik’te, aynı evde yaşıyordum. 2022 yılında bin 750 TL olan kiram, önce 4 bin TL sonrasında ise 9 bin 500 TL’ye yükseltildi. Ben zaten şu an 7 bin 500 TL emekli maaşı alıyorum. Tek gelirim bu" dedi ve bu kirayı tek başına karşılayamayacağını belirtti. 

Söz konusu açıklamasında "Yatalak hastam olmasına rağmen bu zam yapıldı. Ben de çareyi kardeşimle birlikte daha uygun bir eve taşınmakta buldum. O da emekli, 9 bin TL maaş alıyor" diyen vatandai, şu an kiralarının 7 bin lira olduğunu, şimdi iki maaşla bir kirayı ödeyebildiklerini dile getirdi. 

Kira göçü tam gaz: Emekli, öğrenci, çalışan... Herkes yüksek kiralardan kaçıyor!

İstanbul’daki hayat pahalılığından ve yüksek kiralardan dolayı Ankara’ya taşınan Arif K. ise kirasının tek seferde 4 bin liradan 11 bin liraya yükseltildiğini belirtti. 

"26 yaşında ve çalışan biri olarak ailemin yanına dönüp onlarla yaşamak istemedim. İstanbul’da sıfırdan bir eve çıkmak ise başlı başına bir masraf. En düşük kiranın 10 bin TL olduğu bir şehirde daha fazla yaşayabileceğimi sanmıyordum" diyen Arif K., Ankara’da iş bulduğunu ve taşınmaya karar verdiğini, ancak yüksek kiraların burada da peşini burakmayacak gibi göründüğünü vurguladı. 

PAYLAŞIMLI KONUT SAYISI ARTTI 

Emlakçı Munise Akpınar ise kira göçü ile ilgili "Önceden kimse TOKİ’nin yüzüne bakmıyordu. Ekonomik kriz nedeniyle insanlar, asgari düzeyde yaşamak ve aynı zamanda işini yürütebilmek istiyor. Artık kentlerin yaşanır hali kalmadı" ifadelerine yer verdi. 

"Ümitköy’de öğretmenlik yapan kız kardeşim Sincan’da oturuyor. Maaşının tamamını verse dahi Ümitköy’de kiraya çıkma imkânı yok" diyen Akpınar, Ankara'da 10 bin liradan düşük fiyatlı konut bulmanın çok zor olduğunu dile getirdi. 

Kira göçü tam gaz: Emekli, öğrenci, çalışan... Herkes yüksek kiralardan kaçıyor!

Akpınar, konuya ilişkin açıklamasında "Eskiden ev paylaşımı öğrenciye mahsustu. Ancak, artık öyle değil. Boşanıp evlerini ayıranlar bile ev paylaşmak zorunda kalıyorlar. Oturduğu ev kendine ait olan emekliler, geçim sıkıntısından dolayı evinin bir odasını kiralamaya başladı" bilgilerini verdi ve burası 15 bin etmez dediği yerleri başka bir emlakçının 25 bin liraya veririm dediğine dikkat çekti. 

"Önceden haziran, temmuz aylarında evler boşalırdı, hareketlilik olurdu. Ancak, şu an evler boşalmıyor. Herkes oturduğu evi korumaya çalışıyor" diyen Akpınar, Haziranda evi boşaltıp 3 ay boşu boşuna kira ödemek istemeyen öğrencilerin de konutlardan çıkmadığının altını çizdi. 

Kiralık konutta kriz derinleşiyor: Kiralıklar karaborsaya düştü, ev sahiplerinin oyunları arttı! 

Evini boş tutanlar dikkat! Dünyada boş konutlar için neler yapılıyor?

Zeytin üretiminde kara tablo! Akhisar'da rekolte düştü, zeytinyağı 250 lirayı bulabilir!

 


Geri Dön