03 / 05 / 2024

Zeytin üretiminde kara tablo! Akhisar'da rekolte düştü, zeytinyağı 250 lirayı bulabilir!

Zeytin üretiminde kara tablo! Akhisar'da rekolte düştü, zeytinyağı 250 lirayı bulabilir!

Akhisar Ziraat Odası Ahmet Akbuğa, bu yıl zeytinyağında rekoltenin düşük olacağını belirterek, “Yüzde 80 oranında bir üretim kaybı yaşanabilir. Zeytinyağının litresi 250 liraya kadar çıkabilir” dedi.



Türkiye’de sofralık yeşil zeytinin yüzde 70'inin üretildiği Manisa'nın Akhisar ilçesinde bu yıl zeytinliklerde büyük rekolte düşüşü bekleniyor.

Milliyet'ten Gürkan Akgüneş'in haberine göre çiftçiler, ağaçlardaki çiçeklerin zeytine dönmemesini artan güveye ve ısınan hava koşullarına bağlıyor. İlçede geçen yıl 400 bin ton civarında rekolte elde edilirken, bu yıl en fazla 50 bin tonda kalacağı belirtiliyor. Böylece sadece sofralık zeytinde yüzde 80 oranında bir üretim kaybı yaşanacak.

Akhisar Ziraat Odası Ahmet Akbuğa, zeytinciliğin yoğun olarak yapıldığı diğer bölgelerde de durumun aynı olduğunu ve zeytin rekoltesinde ciddi kayıplar beklendiğini ifade etti.

Oda başkanı Akbuğa, “Bu yıl zeytinyağının litresi 250 liraya çıkarsa kimse buna şaşırmasın. Tarihte böyle bir durum görülmedi. Depolardaki zeytinler de günü kurtarmaya yetmez. Sadece Türkiye’de değil diğer zeytin üreten ülkelerde de durum bizden farklı değil. Hatta geçen yıl İspanya, İtalya gibi ülkelerde daha ciddi üretim kayıpları olmuştu” dedi.

 


Geri Dön