17 / 05 / 2024

Zeytin üretiminde kara tablo! Akhisar'da rekolte düştü, zeytinyağı 250 lirayı bulabilir!

Zeytin üretiminde kara tablo! Akhisar'da rekolte düştü, zeytinyağı 250 lirayı bulabilir!

Akhisar Ziraat Odası Ahmet Akbuğa, bu yıl zeytinyağında rekoltenin düşük olacağını belirterek, “Yüzde 80 oranında bir üretim kaybı yaşanabilir. Zeytinyağının litresi 250 liraya kadar çıkabilir” dedi.



SICAKLAR TOHUMU ÖLDÜRDÜ

Medar Mahallesi’nde yüzlerce zeytin ağacı bulunan çiftçilerden Mehmet Hulusi Arabacı, nisan ayındaki çiçeklenmeden sonra ağaçta tohumların oluştuğunu ve zeytin gözlerini gördüklerini fakat mayıs ayında yağan yağmurlar ve ardından gelen ani sıcak artışlarından sonra ağaçlarda meyve oluşmadığını ifade etti.

Zeytin üretiminde kara tablo! Akhisar da rekolte düştü, zeytinyağı 250 lirayı bulabilir!

Geçen yıl 60 kilo zeytin topladığı ağacında şu an tek bir zeytin bile bulamadığını belirten Arabacı, “Her üründe olduğu gibi zeytinde de var yılı, yok yılı olurdu. Ancak biz ağaçlarımıza çocuk gibi bakarak yok yılını artık yaşamamaya başlamıştık. Ama böylesi ilk kez görüldü, zararımız büyük. Tarım sigortası da meyve tutumu gerçekleşmediği için zararımızı ödemiyor” diye konuştu.

Dokuz dönüm zeytin bahçesi bulunan muhtar Sırrı Başlamış da, “Geçen yıl 15 ton zeytin topladım. Bu yıl 500 kilo bile çıkmayacak. 30 bin lira civarında, gübre, budama, mazot masrafım oldu. Nereden çıkacak bu para? Gelecek yıl da böyle olursa ne yapacağız?” dedi.


Geri Dön