22 / 11 / 2024
fuzul

Kira hukuku depozito iadesi!

Kira hukuku depozito iadesi!

Depozito, kiracının mal sahibine verdiği güvence olarak karşımıza çıkıyor. Bu para, zarara konu olabilecek bir durumun yaşanmaması halinde kiracıya geri iade ediliyor. İşte kira hukuku depozito iadesi...




Kira hukuku depozito iadesi!

Türk Borçlar Kanununda yer alan hükümlere göre, depozito; kiracının mal sahibine güvence için verdiği paraya deniyor. Vadeli hesaba yatırılması gereken bu para 3 aylık kira bedelini aşamıyor.


Böylece, "Kira depozito nedir?" sorusunu yanıtladıktan sonra, kira depozito iadesi ile ilgili hükümlere yer verelim.


Depozito iadesi, sözleşmede belirtilen esaslar ışığında; bir zararın yaşanmaması; apartman aidat ödemelerinin yapılmış olması ve kira borcunun olmaması halinde gerçekleşiyor. Aksi halde yaşanan zararlar, bu teminat parasından düşülüyor.


Kira hukuku depozito iadesi ile ilgili hükümler, Türk Borçlar Kanununda şu şekilde sıralanıyor: Konut ve çatılı işyeri kiralarında sözleşmeyle kiracıya güvence verme borcu getirilmişse, bu güvence üç aylık kira bedelini aşamaz.


Güvence olarak para veya kıymetli evrak verilmesi kararlaştırılmışsa kiracı, kiraya verenin onayı olmaksızın çekilmemek üzere, parayı vadeli bir tasarruf hesabına yatırır, kıymetli evrakı ise bir bankaya depo eder. Banka, güvenceleri ancak iki tarafın rızasıyla veya icra takibinin kesinleşmesiyle ya da kesinleşmiş mahkeme kararına dayanarak geri verebilir.


Kiraya veren, kira sözleşmesinin sona ermesini izleyen üç ay içinde kiracıya karşı kira sözleşmesiyle ilgili bir dava açtığını veya icra ya da iflas yoluyla takibe giriştiğini bankaya yazılı olarak bildirmemişse banka, kiracının istemi üzerine güvenceyi geri vermekle yükümlüdür.


Depozito nasıl geri alınır?
Depozito iadesi için icra takibi!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön