26 / 11 / 2024

Kira kontratı imzalarken dikkat edilmesi gerekenler!

Kira kontratı imzalarken dikkat edilmesi gerekenler!

Kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bıraktığı sözleşme olan kira kontratı imzalanırken bazı hususlara dikkat edilmesi gerekiyor. İşte kira kontratı imzalarken dikkat edilmesi gerekenler...




Kira kontratı imzalarken dikkat edilmesi gerekenler!

Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme olarak karşımıza çıkıyor.


Kira sözleşmesi, sözlü ve yazılı bir şekilde yapılabiliyor. Ancak kira anlaşmasının sözlü olarak yapılması ispat açısından yetersiz kalabiliyor. Bu tür kira anlaşmaları genellikle akrabalık ilişkisi bulunan kimseler arasında yapılıyor.


Kira kontratı noter huzurunda imzalanabildiği gibi, taraflar arasında da imzalanabiliyor. Kira kontratı imzalarken de dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunuyor. Peki, kira kontratı imzalarken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?


Kira kontratı imzalarken dikkat edilecek hususlar...

Öncelikle kira sözleşmesini sizle yapan kimsenin gayrimenkulün gerçek sahibi olup olmadığı, sahibi değil ise bu işlem için adına vekaletname düzenlenip düzenlenmediğinin kontrol edilmesi gerekiyor.


İmzalanacak kontratta kira bedeli, kira süresi, kira bedelinde yapılacak artış oranı, depozito, kiralanan yerin kullanım amacı ve kiralanan yerin durumu, demirbaşların durumu gibi bilgilerin detaylı olarak belirtilmesi gerekiyor.


Eğer uzun vadeli bir kira sözleşmesi yapılacak ise, kira sözleşmesinin noter huzurunda yapılması ve mümkünse tapu kaydına bu konuyla ilgili şerh konulması da faydalı oluyor.


Eşyalı olarak kiralanacak ise, eşya listesinin de sözleşmeye eklenmesi iyi olacaktır. 


Kira Kontratı Hususi Şartlar

1- Kiracı Kat Mülkiyeti Kanununa uymayı aynen kabul ve taahhüt eder.


2- Kiracı kiralananı kısmen veya tamamen başkasına devir ve ciro edemez.


3- Kiracı kiralanan gayrimenkulde mal sahibinin haberi ve izni olmadan tadilat yapamaz.


4- Kiracı kira bedelini en geç ait olduğu ayın ilk ……………… gününde ve her ay peşin olarak ödemeyi taahhüt eder.


5- Kiracı kontrat bitiminde Kira bedelini ………………. göre % ...... oranında artırmayı şimdiden kabul ve taahhüt eder.


6- Elektrik,Su,Doğalgaz,Kalorifer,Apartmana ait giderler ile Çevre Temizlik Vergisi kiracıya aittir.


7- Kiracı apartman yönetiminin alacağı kararlara aynen uyacaktır.


8- Kiracı kiralananı boşaltmak istediği taktirde en az bir ay evvelinden mal sahibine ulaşacak şekilde bildirmeyi taahhüt eder.


9- Kiracı peşinat olarak ……………… mal sahibine vermiştir.


10- Kiracı depozit olarak ………………………………..  mal sahibine vermiştir.


11- Kiracı mal sahibine vermiş olduğu peşinat ve depozitten faiz veya herhangi bir fazlalık talep edemez.


12- Kiracı mal sahibine vermiş olduğu peşinat ve depoziti yapacağı tamirata mahsup edemez.


13- Kiracı kiralanan gayrimenkulü tahliye ederken vermiş olduğu zarar ve ziyana ait meblağ ile ödenmemiş bulunan Elektrik, Su, Doğalgaz, Telefon borçları mal sahibi tarafından depozitten mahsup edilir. Eğer verilen depozite yeterli olmaz ise kalan miktarı kiracı Kontrat Başlangıç tarihi itibariyle kabul ve ödemeyi taahhüt eder.


14- Kontrat tarihine kadar olan tüm gider ve borçlar mal sahibine aittir.


15- Kontrat tarihinden sonra tahakkuk eden tüm gider ve borçlar kiracıya aittir.


16- Kiralanan gayrimenkule tahakkuk edecek olan stopaj vergisi kiracıya aittir.


17- Aynı dönem içerisinde kira bedelinin iki ay üst üste ödenmemesi halinde, ödenmeyen aydan itibaren kontrat süresi sonuna kadar olan kira bedelleri muacceliyet kesbeder ve bu hal kiracı tarafıdan gayrimenkulün tasfiyesi  sebebi olarak peşin olarak kabul edilir.


18- Kefilin kefaleti müşterek ve müteselsil olup, kefil kontratın ilk yapıldığındaki kira dönemi ve belirlenen süre için kefaletin mevcudiyetinin devamını beyan ve imzası ile kabul ve taahhüt eder.


19- İşbu Kontrat …………… yıllıktır. Kontratın sona ermesinden bir ay evvel taraflar yazılı olarak ihtarda bulunmadıkları sürece kontrat yenilenmiş kabul edilir.


20- Taraflarca kira sözleşmesinde yazılı adresler kanuni ikametgah adresi olarak kabul edilir. Adreslerdeki herhangi bir değişiklik taraflara yazılı olarak bildirilmediği taktirde kontratta yazılı olan adrese yapılan tebligat muteber sayılacaktır.


İş bu kontrat …………… maddeden ibaret olup ……………. nüsha düzenlenip, muhatapların herbirine verilmiştir. İhtilaf halinde ……… ………….. Mahkemeleri ve icra daireleri yetkilidir. Aşağıda imzaları bulunan Mal Sahibi – Kiracı – Kiracı Kefili yukarıdaki bütün maddeleri herhangi bir tazyike maruz kalmadan okuyup imza suretiyle kabul etmiştir.



Kira kontratı örneği 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön