Emlak Terimleri

Kira kontratı nerede yapılır?

Kiralama işlemleri ile ilgili bir belge niteliği taşıyan kira kontratı nerede yapılır, merak ediyorsanız detayları için haberimizi inceleyebilirsiniz...

Kira kontratı nerede yapılır?

Kira kontratı, kiralama işlemine konu olan daire ile ilgili olarak ev sahibi ile kiracısı arasında imzalanan ve resmi bir nitelik taşıyan bir sözleşme olarak karşımıza çıkıyor. 


Kira kontratı, ev sahibinin belirlenen süre zarfı içinde evin kiralanacağına; kiracının da evi kullanmasına karşın belirlenen kira bedelini ödeyeceğine dair imzalanıyor. Peki söz konusu kira kontratı nerede yapılır, sorusunu yanıtlamadan önce kontrat ile ilgili diğer hususlara değinelim.


Ev sahibi ile kiracısı arasında imzalanacak kontratın, doğru eksiksiz ve net bilgilerle doldurulması gerekiyor. Örnek kira kontratını aşağıda inceleyebilirsiniz.


Kira Kontratı:

Dairesi

Mahallesi

Cadde/Sokağı

Numarası

Kiralananın Cinsi

Kiralayan Adı Soyadı

Kiralayanın T.C. Kimlik No

Kiralayanın Adresi

Kiracının Adı Soyadı

Kiracının T.C. Kimlik No

Kiracının Adresi

Akdin Başlangıç Tarihi

Akdin Süresi

Yıllık Kira Bedeli

Aylık Kira Bedeli

Kira Bedelinin Ödeme Şekli

Kiralananı Kullanım Şekli

Kiralananın Durumu

Kiralananla Birlikte Teslim Edilen Demirbaşlar

İmzalar

Tarih


Kira kontratı nerede yapılır?

Kira kontratı, taraflar arasında bir şahit huzurunda yapılabiliyor. Karşılıklı imzaların atılması ve tarihin belirtilmesi ile kontrat resmi bir nitelik taşımış oluyor. İsteyenler söz konusu kira kontratını noter huzurunda da imzalayabiliyor. Noter huzurunda imzalamak, ileride yaşanabilecek sorunların önüne daha çabuk geçmesi açısından daha çok tercih ediliyor.


Kira kontratı damga vergisi hesaplama 2013..

1 Ocak 2013 tarihinden itibaren yapılan güncellenme ile kira kontratı için alınan damga vergisi oranı binde 1.89 şeklinde belirlendi. 


*Eğer kontrat iki nüsha halinde düzenlendiyse bu verginin her iki nüsha için de ödenmesi isteniyor.


*Kiralama işlemine konu olan dairenin kiralama süresinin 5 yılı geçmesi ile damga vergisi istenmiyor.



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com