Emlak Terimleri

Kira kontratosu!

Kira kontratosu, halk arasında en yaygın olarak "kira sözleşmesi" olarak ifade ediliyor. Kira kontratosu, gayrimenkul kiralama işlemlerinde, kiracı ile gayrimenkul sahibi arasında imzalanan resmi bir belge niteliği taşıyor...

Kira kontratosu!

Konut, bina ve işyeri gibi taşınmaz malların kiralamalarında mal sahibi ile kiracısı arasında bir sözleşme yapılıyor. Kira kontratı ve kira sözleşmesi olarak da bilinen kira kontratosu kapsamında kiralamaya ve taraflara ilişkin tüm bilgilere yer verilmesi gerekiyor.


ÖRNEK KİRA KONTRATOSU

DAİRESİ:

MAHALLESİ :

                                                                              

SOKAĞI :

NUMARASI:

KİRALANAN ŞEYİN CİNSİ  :

KİRAYA VERENİN ADI, SOYADI :

İKÂMETGAHI VE T.C. KİMLİK  NO.SU :

KİRALAYANIN ADI, SOYADI :

İKÂMETGAHI T.C. KİMLİK NO.SU :

BİR SENELİK KİRA KARŞILIĞI :

BİR AYLIK KİRA KARŞILIĞI  :

KİRA KARŞILIĞI NE ŞEKİLDE ÖDENECEĞİ  :

KİRA MÜDDETİ   :

KİRANIN BAŞLANGICI :

KİRALANAN ŞEYİN ŞİMDİKİ DURUMU  :

KİRALANAN ŞEYİN NE İÇİN KULLANILACAĞI :



KİRALANAN ŞEY İLE BERABER TESLİM OLUNAN DEMİRBAŞ EŞYANIN BEYANI

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



KİRA SÖZLEŞMESİ ÖZEL HÜKÜMLERİ


1-Kiracı  kiraladığı şeyi kendi malı gibi kullanmaya ve bozulmasına ,evsaf meziyetlerini şöhret ve itibarını kaybetmesine meydan vermemeye mecburdur.

2- Kiralananın tahsis  konut ise sadece aile bireyleri oturacaktır.Hiç bir şekilde üçüncü bir kişi  ikamet eden sıfatıyla geçici veya  daimi surette kiralanan da kalamaz ; Kiralanan işyeri ise burada sadece kiracı, kararlaştırılan konuda faaliyet yürütecektir.

3-Kiralanan yerin su,elektrik ,Doğalgaz ,yakıt masrafları, apartmanın  aydınlatılması, temizlenmesi gibi nedenlerle  doğacak  apartman aidatları v.b giderler ile kapıcı parası kiracıya aittir. 

 4- Kiralanan malik tarafından satılığa çıkarılacak olursa ; kiracı müşteri adaylarının kiralananı gezip görmelerine müsaade edecektir.


5- Kiracı  kiraladığı şeyi  ne halde buldu ise kiraya verene o halde  teslim etmeye mecburdur.

Ancak kiralananda, giderilmesi kiraya verenin sorumluluğu kapsamında bulunan herhangi bir arıza veya hasar meydana gelirse, kiracı durumu kiraya verene yazılı olarak  ihbar edecektir.İhbar yapmadan ,kiracının kendiliğinden  yapacağı harcamalardan kiraya veren sorumlu olmayacaktır. Kiracı kiraya verenin muvafakatı  çerçevesinde  anlaşarak, kiralananda   bir takım faydalı tadilat ,tamirat  ve dekorasyon   yapabilir.Tahliye sırasında  kiraya verenin seçimlik hakkı yapılan anlaşma ile sınırlı olacaktır.          


6- Elektrik ,su ve doğalgaz abonelikleri,sözleşmenin imzalanmasından itibaren ……. Süre içinde 

işlemlerin takibi harcamaları yapma sorumluluğu kendilerine ait olmak üzere,kiracının kendi adına yaptıracaktır.Bundan başka kiracılar  (konut kiralamasında) , 15 gün içinde mahalle muhtarlığına kiralananda oturduklarına dair beyanname vererek gerekli kayıt işlemlerini yaptıracaklardır.

 

7- Kiracı, kiralanan  gayrimenkulun  kira   bedeli üzerinden 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunun 94. maddesi gereğince  % 20 oranında  gelir  vergisi tevkifatı  yapacaklardır.


8-Kiralanan şeyin vergisi ve tamiri kiraya verene kullanılması için lazım gelen temizleme ıslah masrafları kiracıya aittir.Bu hususta  âdete  bakılır.


 9- Kiracı bu kira  kontratosunun  ek 1ve 2  belirtilen hususi  şartlar baki kalmak şartı ile,dönem sonunda kiralananı tahliye etmek isterlerse bu isteklerini dönem sonundan en az bir ay önce ,kiraya verene yazılı olarak bildirecektir.


10-Bu sözleşmede yazılı bulunmayan hükümlere ihtiyaç duyulduğunda 6570 sayılı kira kanunu ,Medeni kanun, Borçlar kanunu,634 Sayılı kat mülkiyeti kanunu ve diğer yürürlükteki alakalı kanun ve Yargıtay kararları uygulanır

11----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------………………………………………………………………………………………………………………..………………………………………………………………………………………………


Tarafların özgür rızaları tahtında tanzim ve imza olunan ve …on…..maddeden ibaret “ Özel hükümleri” içeren işbu sözleşme ;  iki suret olarak düzenlenmiş ve taraflara birer sureti verilmiştir.

  

Düzenleme Tarihi ………………

KİRACI       KİRAYA VEREN




HUSUSİ  ŞARTLAR

1- Kiracı, kira süresinin bitiminden en az 1 ay önceden kiralananı tahliye edeceğini yazılı olarak bildirmediği sürece kira kontratosu aynı şartlarla 1 yıl süre ile uzatılmış sayılır.

2- 08.10.2009 tarih ve 27370 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren Maliye Bakanlığının 2009-1 Sayılı Genelgesi gereği kira bedeli, Türkiye İstatistik Kurumunca artışın yapılacağı ayda yayımlanan Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE bir önceki yılın aynı ayına göre % değişim oranı) oranını geçmeyecek şekilde artırılacaktır. 

3- Teşekkülümüzün Özelleştirme Programına alınması nedeniyle 4046 sayılı Özelleştirme Uygulamaları Hakkındaki Kanundan doğan haklar saklı kalmak kaydıyla, Teşekkülün kiralanana ihtiyacı devam ettiği sürece kira sözleşmesi hukuki geçerliliğini koruyacak olup, ihtiyacın kalkması ve sözleşmenin sona erdirileceğinin 1 ay önceden yazılı olarak kiralayana bildirilmesi halinde, kira müddetinin sonu beklenmeksizin sözleşmenin karşılıklı olarak fesh edildiği kabul edilir.

4-

5-



Mezkûr ..........................iki tarafın rızasıyla ve yukarı yazılı şartlarla kiralanmış olduğuna dair bu kontrat ...iki.......nüsha olarak tanzim ve teati edilmiştir. 


KİRACI         KİRAYA VEREN



1)Yapılan kira ödemelerinden 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanununun 70, 94  ve 106 maddeleri gereğince %20 oranında gelir vergisi tevkifatı yaparak vergi dairesine yatıracaklardır.


2) 488 Sayılı Damga Vergisi Kanunu’na göre kira mukavelenameleri (mukavele süresine göre kira bedeli üzerinden) mal sahibi veya kiracıya, sözleşme tutarı üzerinden   (Binde 1,5) damga vergisi tahakkuk ettirilecektir.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com