Kira

Kira krizine yeni formül! Arabulucu artık ücretsiz!

Kiracılık, müşterek mülkiyet ve komşuluk kanunlarından kaynaklanan uyuşmazlıklarda arabuluculuk uygulamasının detayları açıklandı. Kira uyuşmazlıklarındaki uyuşmazlıklar bir aya kadar arabulucu tarafından ücretsiz olarak çözülecek. Böylece zorunlu arabuluculuk sistemi ile yılda yaklaşık 64

Kira, kat mülkiyeti ve mahalle hukukundan kaynaklanan uyuşmazlıklarda TBMM Genel Kurulu açılışında yapılacak bir kanun değişikliği ile zorunlu hale getirilecek olan uzlaşma uygulamasının detayları belli oldu. 

Böylece zorunlu arabuluculuk sistemi ile yılda yaklaşık 64.000 davanın mahkemelere gitmeden bir aya kadar çözümlenmesi bekleniyor. Talepler, mahkemelerin arabuluculuk bürolarına ücretsiz olarak gönderilecektir. Başvurularda avukatlık ücreti, harç, tanık, ekspertiz ücreti gibi herhangi bir ödeme yapma zorunluluğu olmayacak.

İşte diğer ayrıntılar...

3 HAFTADA BİTECEK

Arabuluculuk görüşmeleri 3 hafta sonra sona erecek. Zorunlu hallerde arabulucu bu süreyi en fazla 1 haftaya kadar uzatabilir. Müzakere sonucunda anlaşma sağlanamazsa dava açılabilir.

KAT MÜLKİYETİ, KİRA, KOMŞULUK UYUŞMAZLIKLARINDA YENİ DÖNEM

Yeni kurallara göre arabuluculuk,  1 Ocak 2018'de iş mahkemesi davalarında, 1 Ocak 2019'da ticari davalarda ve 28 Temmuz 2020'de tüketici davalarında tartışmalı hale geldi. Kasım 2013'ten bugüne kadar olan 3 milyon 119.000 855 uyuşmazlığın %69'unda uzlaşma görüşmeleri sonucunda anlaşma sağlandı. Kasım 2013'te başlayan arabuluculuk, başlangıçta isteğe bağlıydı. 

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın talimatıyla bakanlık yetkilileri arabuluculuğun kapsamını genişletmek için çalıştı. 

Adalet Bakanlığı'nın teknik çalışmalarını sürdürdüğü revize kanunun TBMM'de yasalaşmasıyla birlikte apartman, kira ve mahalle kanunlarından kaynaklanan uyuşmazlıklarda arabuluculuk dava şartı haline gelecek. Bu uyuşmazlıklarda taraflar dava açmadan önce arabulucu ile irtibata geçecekler.

SÖZLEŞME YAPILMAZSA DAVA DÜZELTİLECEK

Başvurular ücretsiz olarak mahkeme arabuluculuk bürolarına yapılacaktır. Başvurularda mahkeme harcı, tanık, harç, ekspertiz harcı gibi herhangi bir ödeme yapma zorunluluğu olmayacaktır. 

Arabuluculuk görüşmeleri 3 hafta içinde tamamlanacak. Zorunlu hallerde arabulucu bu süreyi bir hafta daha uzatabilir. Bu kapsamda çok yıllı hukuki takipler, kira, müşterek mülkiyet ve komşuluk kanunlarından kaynaklanan uyuşmazlıkların önüne geçecektir. Anlaşma sağlanamazsa dava açılabilir. 

Arabuluculuğun zorunlu hale getirilmesiyle birlikte, yılda yaklaşık 5.000 kira, 11.000 ortak mal ve 8.000 mahalle hukuku olmak üzere toplam 64.000 uyuşmazlığın mahkemeye gitmeden çözülmesi bekleniyor.

Tarım Kredi'den dev indirim! Tarım Kredi 26 Ağustos Cuma kataloğu yayımlandı! 26 Ağustos 2022 fiyat listesi...

Evde bakım maaşları hesaplara yatıyor! İşte zamlı evde bakım maaşları yatan iller! 26 Ağustos evde bakım maaşları...r

Dolar zirveye koşuyor! Elinde dolar olanlar acil bakın! Gümbür gümbür geliyor