13 / 09 / 2024

Kira ödemelerini banka ve PTT’den yapmayanlara tam bu kadar ceza kesilecek!

Kira ödemelerini banka ve PTT’den yapmayanlara tam bu kadar ceza kesilecek!

Kira ödemelerini banka ve PTT’den yapmayanlar için uygulanacak cezalar belli oldu. İşte ayrıntılar...


Teus Group'tan Antalya'ya dev proje!


Mali İdare, vergiyi oluşturan olayı belli kurumların kayıt ve belgeleri yardımıyla belirlemek ve kayıt dışılığı engellemek amacıyla tahsilat ve ödemelerde bankalar, benzeri finans kurumları veya posta idarelerince düzenlenen belgelerle tevsik etmeleri zorunluluğu getirdi. 

Dünya Gazetesi köşe yazarı Mahmut Bülent Yıldırım, bugünkü köşesinde Kira ödemelerinin banka ve PTT’den yapılma zorunluluğunu kaleme aldı. 

Yıldırım, söz konusu yazısında "268 ve 298 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğine göre; konutlarda her bir konut için aylık 500 TL ve üzerindeki kiralamalarda, kısa süreli konut kiralamalarında ve iş yerlerinde ise herhangi bir sınırlama bulunmadan kiraya ilişkin tahsilat ve ödemelerin banka ve benzeri finans kurumları veya posta idareleri aracılığıyla gerçekleştirmeleri ve bu kurum ve kuruluşlar tarafından düzenlenen belgelerle tevsik etme zorunluluğu mevcut" ifadelerini kullandı. 

Kira ödemelerini banka ve PTT’den yapmayanlara tam bu kadar ceza kesilecek!

KİRA ÖDEMELERİNİN TÜMÜ ZORUNLULUK KAPSAMINDA

Mahmut Bülent Yıldırım, 9 Eylül günü Gelir İdaresi tarafından yayımlanan Gelir Vergisi Tebliğ Taslağına göre tutarı ne olursa olsun kira ödemelerinin bankalar ya da Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi tarafından düzenlenen belgelerle tevsik edilmesi zorunluluğu getirildiğinin altını çizdi. 

Tebliğ Taslağına göre; konutlarda ve iş yerlerinde konutu ve iş yerini kiraya veren ve bunları kiralayanların, kira ile ilgili tahsilat ve ödemelerini bankalar veya Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi tarafından düzenlenen belgelerle tevsik etmek zorunlu tutuluyor. 

Yıldırım, haftalık, günlük veya benzeri şekilde kısa süreli konut kiralamalarına ilişkin yapılan tahsilat ve ödemelerin de tevsik kapsamında olduğunu aktardı ve şunları söyledi:

"Kira bedelinin mahkeme ve icra yoluyla ya da aynî olarak yapılması durumunda tahsilat ve ödemeler tevsik zorunluluğu kapsamında yer almaz.

Hisseli gayrimenkullerin kiralanmasında, kira bedelinin tamamının hissedarlardan birisine bankalar veya Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi aracılığıyla ödenmesi halinde, tevsik zorunluluğunun yerine getirildiği kabul edilir ve ceza uygulanmaz."

Kira ödemelerini banka ve PTT’den yapmayanlara tam bu kadar ceza kesilecek!

TEVSİK EDİCİ BELGELER NELERDİR? 

Mahmut Bülent Yıldırım, zorunluluk kapsamında tevsik edici belgeleri de açıkladı. 

Bunlar, Bankalar veya Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi aracılığıyla para yatırma, havale, EFT, çek, banka ve kredi kartı ile yapılan tahsilat ve ödemeler karşılığında düzenlenen dekont ya da hesap bildirim cetvelleri olarak belirtiliyor.

Ayrıca, Bankaların internet şubeleri üzerinden yapılan ödeme ve tahsilatlar da tevsik edici belge olarak kabul ediliyor. 

Kira ödemelerini banka ve PTT’den yapmayanlara tam bu kadar ceza kesilecek!

CEZALAR NE KADAR? 

Vergi Usul Kanunu’nun mükerrer 355 inci maddesinde bulunan hüküm uyarınca kira ödemelerinde tevsik zorunluluğuna uymayanların her birine hem kiracıya hem de kiralayana olacak şekilde her bir işlem için;

-Birinci sınıf tüccarlar ile serbest meslek erbabı hakkında 20 bin liradan,

-İkinci sınıf tüccarlar, defter tutan çiftçiler ile kazancı basit usulde tespit edilenler hakkında 10 bin liradan,

-Yukarıda yazılı bulunanlar dışında kalanlar hakkında 5 bin liradan az olmayacak şekilde işleme konu tutarın yüzde 10’u oranında özel usulsüzlük cezası kesilir. Fakat, bir takvim yılı içinde kesilecek özel usulsüzlük cezasının toplamı 20 milyon TL'yi aşamaz.

Tevsik zorunluluğuna uymaksızın elden ödeme yapanların, bu durumu ödemeyi takip eden beş iş günü içerisinde kendiliğinden idareye bildirmesi halinde, ödeme yapanlara özel usulsüzlük cezası kesilmez.

Kira ödemesinin bir kısmının Banka veya PTT aracılığıyla, bir kısmının ise elden ödenmesi halinde, kira bedelinin tamamı üzerinden değil, elden ödenen tutar dikkate alınarak ceza uygulaması yapılacaktır. Tebliğ Taslağı yayımlandığı şekilde yürürlüğe girerse tutarı ne olursa olsun konut ve işyeri kira ödemeleri Banka veya PTT aracılığıyla ödenmek zorundadır.

İstanbul ve Bursa'da tatbikat yapılmalı: Depremde köprüler, otoyollar hasar görürse tüm tahliye planları çöp olur! 

Bakanlıktan ev almak isteyenlere 500 bin TL geri ödemesiz destek! 

Dünya, barınma sorunu nasıl çözüyor? İşte 7 yöntem...


Geri Dön