03 / 05 / 2024

Kira şerhinin terkini nasıl olur?

 Kira şerhinin terkini nasıl olur?

Kira şerhi, taşınmaz mal sahibi ile kiracısı arasında imzalanan kira sözleşmesinin tapu kütüğünün şerhler sütununa işlenmesi işlemi olarak tanımlanıyor. Peki, kira şerhinin terkin nasıl olur?



Kira şerhinin terkini nasıl olur?

Gayrimenkul sahibi ile kiracı arasında yapılan kira sözleşmesinin şerhi için sözleşmenin Tapu Sicil Müdürlüğü'ne  gösterilmesi gerekiyor. İster yazılı ister noter tasdikli olsun bir kira sözleşmesinde bulunması gereken maddeler bulunuyor.


Bağlayıcılığı bulunmayan maddeler kiralanan taşınmazın belirtilmesi, kira süresi, bedel ve şartlar ,Tapu Müdürlüğü'ne şerh edilmemiş kira sözleşmeleridir.


Kira şerhi için gerekli maddeler


- Sözkonusu taşınmaza ait tapu senedi yoksa taşınmazın ada ve parsel numarasını belirten belge yahut taşınmazın malikinin sözlü beyanı


- Kira sözleşmesi


- Kira akdindeki imzalar noter onaylı ve şerh yetkisi varsa kiracının istemi


- Noter onayı yoksa ve şerh yetkisi verilmemişse taşınmaz malikinin istemi


- Taraf/Tarafların fotoğraflı nüfuz cüzdanı, pasaport veya avukat kimliği ile vesikalık fotoğrafları, T.C. Kimlik ve vergi numarası


- İşlem sırasında temsili biri varsa temsiliye ilişkin belge


Bu belgeler temin edildiği zaman kira akdinin tapuya şerhi başlatılıyor.Bazı durumlarda kira şerhi terkini durumu da olabiliyor.


Tapu Sicil Tüzüğünün 78. Maddesinde, kira süresinin dolması halinde,ev sahibinin istemiyle de terkinin yapılabileceği belirtiliyor.Kira süresinin kendiliğinden yenilenmiş olması bu terkine engel olmuyor. Terkin edilen kiranın kendiliğinden yenilenmiş sözleşmeye istinaden, yetkisi varsa, kiracı tarafından yeni bir harç ödeyerek şerh ettirilmesi mümkündür.



Kiracılar nasıl ev sahibi olur?



Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com



Geri Dön