27 / 04 / 2024

Kira sözleşmesi iptali nasıl olur?

Kira sözleşmesi iptali nasıl olur?

Ev sahibi ile kiracısı arasında imzalanan kira kontratı taraflara karşılıklı olarak birtakım hak ve sorumluluklar yüklüyor. Peki, kira sözleşmesi iptali nasıl olur? Kira sözleşmesi nasıl iptal edilir?



Kira sözleşmesi iptali nasıl olur?

Ev sahibi ile kiracısı arasında imzalanan kira kontratı taraflara karşılıklı olarak birtakım hak ve sorumluluklar yüklüyor.


Kira kontratında yer alan esaslara uyulmaması ve haklı bir neden çıkmadıkça kira sözleşmesinin iptalinin istenmesi halinde, karşı tarafa olan sorumlulukların yerine getirilmesi gerekiyor. Peki, kira sözleşmesi nasıl iptal edilir? Kira sözleşmesi iptali halinde tarafların hak ve sorumlulukları nelerdir?


Kiracı kira sözleşmesini nasıl iptal eder?

Kiralayanın kira kontratını iptal edebilmesi için geçerli bir sebep sunması gerekiyor. Örneğin; kiralanan mülkün sağlık açısından uygun olmaması, elektrik ve su gibi sistemlerinde yaşanan arızaların bir türlü giderilememesi gibi kiralayan mülkü kullanılamaz hale getiren sorunların olması gibi kiralayanı haklı çıkaran nedenlerin bulunması halinde; sözleşmenin tek taraflı fesih edilmesine olanak sağlar ve bu gibi durumlarda kiralayan tazminat ödemeden sözleşmeyi iptal eder.


Buna karşın kiralayan kira sözleşmesini belirtilen tarihten önce iptal etmek isterse ve kiralayanın rızasını alamazsa sözleşmenin bitimine kalan sürenin ödemesini yapmak zorunda kalıyor.


Ev sahibi kira sözleşmesini nasıl iptal eder?

Ev sahibinin sözleşmeyi tek taraflı fesih edebilmesi için de bazı haklı nedenlerin ortaya çıkması gerekiyor. Aksi takdirde kiralayan sözleşme tarihi bitene kadar kiralanan taşınmazda oturmaya devam etme hakkına sahip oluyor. 


Örneğin kira sözleşmesinin feshi için kiracının kira ödemesini ya hiç yapmaması ya da üst üste tekrarlamak şartı ile 3 ay kira ödeme tarihini geçirdikten sonra ödemesi halinde ev sahini haklı olarak kira kontratını feshedebiliyor.


Bu durumda ev sahibinin kira sözleşmesini tek taraflı feshetme hakkı ile sözleşmeyi feshettiğini noter kanalı ile kiracıya bildirmesi gerekiyor.



Kira kontratının uzaması!



Geri Dön