30 / 04 / 2024

Kira kontratının uzaması!

Kira kontratının uzaması!

Kiracının kiraladığı taşınmaza karşılık olarak kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme kira kontratı olarak karşımıza çıkıyor. Peki, kira kontrat süresi nasıl uzatılır? İşte kira kontratının uzaması..



Kira kontratının uzaması!

Kira kontratı, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme olarak karşımıza çıkıyor.


Tanımda da görüldüğü üzere, kira kontratında kira süresine ilişkin esaslar da bulunuyor. Peki kira kontrat süresi nasıl uzatılır?


İmzalanan kira sözleşmesinde belirtilen sürenin aşılması ve sözleşmeye son verilmemesi durumunda; kira sözleşmesi "belirsiz süreli" olma niteliği kazanıyor. 


Kira kontratı uzatma..

Borçlar Kanununa göre konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılıyor. 


Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez. Ancak, on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir.


Belirsiz süreli kira kontratı nda, kiracı her zaman, kiraya veren ise kiranın başlangıcından on yıl geçtikten sonra, genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeyi sona erdirebilirler.


Genel hükümlere göre fesih hakkının kullanılabileceği durumlarda, kiraya veren veya kiracı sözleşmeyi sona erdirebilir.



Kira kontratının sona ermesi!





Geri Dön